Őcsényi polgármester: „11 évig itt semmiféle gyűlölet vagy kirekesztés nem volt. Ezt sikerült most felrúgni”

POLITIKA
2017 október 02., 05:31
comments 400
Fülöp János.
photo_camera Fotó: ocseny.hu

A Magyar Nemzetnek adott interjút Fülöp János, a Tolna megyei Őcsény lemondott polgármestere. 

Őcsény az a település, ahol helyiek megfenyegették Fenyvesi Zoltán panzióst, miután híre ment, hogy oltalmazás alatt álló gyerekeket fogadna be néhány napra házában. A helyiek migránsáradattól tartottak, kiszúrták a panziós autójának kerekeit is, Fenyvesi pedig visszakozott az ötlettől. Orbán Viktor szerint a helyiek helyesen döntöttek és cselekedtek, a polgármester lemondott. 

Fülöp az interjúban arról beszél, hogy két tűz közé került. Egyik oldalról nácizzák őket, miközben másik oldalról azzal támadták, hogy nem volt elég erélyes. „Az egyik oldal szerint nem voltam teljesen radikális. A másik oldal szerint pedig az önkormányzat mindent meg tud oldani. De mit tudtam tenni?” – teszi fel a költői kérdést.  A falugyűlésen nem lehetett elmondani, hogy oltalom alatt álló gyerekekről van csupán szó, és a panzió magánterület, ahová a tulaj azt hív, akit szeretne. Szabó Balázs jobbikos képviselő például azzal hívta fel, hogy hazaáruló.

„Itt 11 évig béke és nyugalom uralkodott. Együtt tudott élni a magyar, a cigány, a sváb, a székely. Semmiféle gyűlölet vagy kirekesztés nem volt. Ezt sikerült most felrúgni. Ha ma Magyarországon kimondja valaki, hogy migráns, akkor elásta magát, és megcsípik a darazsak”

– mondja az interjúban a távozó polgármester, aki azzal is magyarázza a döntés, hogy nehéz egy települést vezetni, amikor az emberek megosztottak.

Az érdekes a beszélgetésben az, hogy Fülöp egyébként maga is elhiszi, amit a tévében hall: nem támogatja a migrációt, szerinte „felcukkolják a bevándorlókat”, hogy jöjjenek ide és „talán a Soros biztatja őket”. Ugyanakkor azt is elmondja, hogy ezzel együtt joguk van a menekülteknek mozogni az országban, és nem akarta ezt rendelettel korlátozni. Fülöp érzékeli azt is, hogy valami megváltozott: Őcsény korábban vendégszerető település volt, a roma önkormányzat, a katolikus és a református közösség között nem volt különösebb feszültség, munkanélküliség sem jellemző.  

„Ő sem nyilatkozhat bármit. Mást gondol, s mást nyilatkozik. De Lázár úr, úgy gondolom, megvédett. Bár ebben a témában nem lehet jót nyilatkozni” 

– mondja a beszélgetés végén Orbán Viktor szavairól a polgármester, aki az időközi választáson biztosan nem indul, talán majd csak 2019-ben. Addig is keresi a békés megoldást, és a megosztottság feloldásán dolgozik: „Nem lesz itt új világ egyik napról a másikra”. (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.