A rendőrség még próbálja kideríteni, miért kezdett lövöldözni a Las Vegas-i merénylő

külföld
2017 október 03., 04:41
comments 143

Tovább nőtt a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak száma, helyi idő szerint hétfő kora estére meghalt a tömegmészárlás ötvenkilencedik áldozata. A countryfesztiválon 22 ezren vettek részt, 527 sebesültet kórházakban ápolnak. Sok halálos áldozatot még mindig nem sikerült azonosítani.

photo_camera Fotó: David Becker/AFP

A rendőrség továbbra is vizsgálja, hogy vasárnap este a 64 éves Stephen Paddock miért nyitott tüzet a Mandalay Bay Hotel 32. emeletéről a fesztiválozókra. A férfi szobájában hotelszobájában 22 fegyvert találtak, a nevadai otthonában pedig 19 fegyvert és robbanószert tartott. A rendőrség nem talált arra utaló nyomokat, hogy  Paddock kapcsolatba állt volna valamelyik terrorszervezettel, annak ellenére sem, hogy a lövöldözés után az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet.  

Stephen Craig Paddock a lövöldözés után öngyilkosságot követett el. Eddig nem világos, hogyan jutott ennyi fegyverhez. Vadász volt, aki Alaszkára érvényes vadászengedéllyel rendelkezett. A lakásához közeli fegyverboltban - amint azt a bolt tulajdonosa elmondta - legálisan vásárolt fegyvert, de a boltos nem részletezte, hogy hány fegyvert vásárolt nála. 

Stephen Paddocknevadai háza
photo_camera Stephen Paddocknevadai háza Fotó: Gabe Ginsberg/AFP

Az NBC riportja szerint Paddock két nevadai fegyverboltban is bevásárolt. A tömeggyilkosról kiderült, hogy nem volt pszichopata, semmiféle kezelés alatt nem állt, korábban sem. Pilóta-engedéllyel is rendelkezett, bár ez lejárt és megújításra várt. A rendőrség egyelőre nagy erőkkel nyomoz, hogy megpróbálja felderíteni aStephen Paddock motivációit.

Stephen Craig Paddockról sok információt közölt a floridai Orlandóban élő öccse, Eric Paddock. Elmondta, hogy édesapjukat igazán nem ismerték, mert bankrablásért börtönben ült. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvánosságra hozta azt is, hogy a tömegmészárlás elkövető Stephen Paddock apja még a hatvanas években megszökött a börtönből, az FBI egyik legkeresettebb bűnözője volt, de miután ismét elfogták, a rá következő évben feltételesen szabadlábra helyzeték, miután az FBI besúgója lett. Nagy szerencsejátékos volt. 

A tömegmészárlást elkövető Stephen Paddockról szintén kiderült, hogy szerencsejáték-függő volt. Testvére - az amerikai AP hírügynökségnek - hétfőn későn délután már azt állította róla, hogy többszörös milliomos volt, tudomása szerint ingatlankereskedelemből. A rendőrség szerint viszont a férfi nem milliomos, csak nagyon tehetős volt, és a pénze szerencsejátékból, elsősorban is videós pókerból származott. A Washington Post szerint Paddock a tett elkövetése előtt nem sokkal nagy összegeket utalt át egyik számlájáról a másikra. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.