Két hetet ad a Bizottság a kormánynak, hogy módosítsa a Lex CEU-t

POLITIKA
2017 október 04., 16:05
comments 93
photo_camera Orbán Viktor igazít Fotó: ILMARS ZNOTINS/AFP

Az unió vezető testülete szerdán közölte, hogy második szakaszába lépett a kötelezettségszegési eljárás a civil törvény ügyében, és egy hónapot adnak a kormánynak a módosításhoz, máskülönben az Európai Bírósághoz fordulnak. Az MTI szerint egy következő közleményükben aztán szóvá tették, hogy változtatásokat várnak a felsőoktatási törvény, azaz a Lex CEU kérdésében is.  

A Bizottság úgynevezett kiegészítő indoklással ellátott véleményt küldött az ügyben a kormánynak és pontosításokat kérnek a jogszabály szövegében. Az ügyben már a Velencei Bizottság is elmarasztalta a kormányt és arra szólították fel Magyarországot, hogy 

  • ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal
  • ne kelljen a székhelyen - vagyis például Amerikában - egyetemi oktatást nyújtani
  • és töröljék el a névhasználatra vonatkozó, indokolatlan szabályozást.

Az ügyben még áprilisban indult, és júliusban lépett második szakaszba a vonatkozó kötelezettségszegési eljárás. A Bizottság most azt közölte, hogy két héten vár a Bizottság megnyugtató választ, máskülönben - a civil törvényhez hasonlóan - ebben a kérdésben is az Európai Bírósághoz fordulnak. 

Az egyetem egyébként már minden feltételt teljesített, amit a kormány korábban megszabott számára, miután együttműködési megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, és így már oktatási tevékenységet folytathat New York államban is. (A törvény módosítása feltételként azt szabta meg, hogy akkor működjön oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.)

Most a kormányon a sor, hogy ratifikálja a megállapodást, amely engedélyezi a CEU további működését Budapesten és Magyarországon. Az elmúlt hetekben, sőt az elmúlt hónapokban a kormány levette a politikai napirendről a CEU-ügyét és lehalkították az ezzel kapcsolatos vitákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.