A Velencei Bizottság is elmarasztalta a lex CEU-t

2017 augusztus 11., péntek 16:43
51

Több kifogást is megfogalmazott a felsőoktatási törvény CEU-t célzó módosításával kapcsolatban a Velencei Bizottság a pénteken közzétett döntésében, írja a Hvg.

Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervezete nagyjából ugyanazokat az állításokat fogalmazta meg, amelyeket számosan, akik kritizálták a kormány szerint csupán a felsőoktatási intézmények szabályozását finomítására szolgáló törvényt.

Eszerint a lex CEU-val komoly probléma, hogy

„a módosítások törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatók, a már működő egyetemek esetében viszont más a helyzet.”

A VB szerint a törvényt ráadásul előzetes konzultáció nélkül, gyorsan hozták meg, így a CEU-nak nem volt elég ideje sem felkészülni az új szabályozás betartására.

A Velencei Bizottság a többi között felszólította a kormányt, hogy

  • ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal
  • ne kelljen a székhelyen - vagyis például Amerikában - egyetemi oktatást nyújtani
  • töröljék el a névhasználatra vonatkozó, indokolatlan szabályozást

A VB állásfoglalása egyébként egy kicsit megkésett, mert néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a magyar kormány tulajdonképpen kihátrált a lex CEU mögül, legalábbis eredeti álláspontjukból (nemzetközi megállapodás előírása) bőven engedtek.

Mint írtuk:

„Az amerikai külügyminisztérium a CEU-törvény elfogadása után több csatornán és formában is jelezte, hogy teljesíthetetlen a magyar kormány követelménye: az Egyesült Államok kormányával nem tudnak megállapodást kötni a CEU működéséről, mert az amerikai alkotmány szerint ez olyan ügy, amely nem a szövetségi, hanem a tagállami kormányok hatásköre.”

A Hvg pedig úgy értesült, a külügy hamarosan „és hamarosan egyezményt köthet az ügyben illetékes és hatáskörrel bíró New York állam kormányával.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt