A Velencei Bizottság is elmarasztalta a lex CEU-t

Több kifogást is megfogalmazott a felsőoktatási törvény CEU-t célzó módosításával kapcsolatban a Velencei Bizottság a pénteken közzétett döntésében, írja a Hvg.

Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervezete nagyjából ugyanazokat az állításokat fogalmazta meg, amelyeket számosan, akik kritizálták a kormány szerint csupán a felsőoktatási intézmények szabályozását finomítására szolgáló törvényt.

Eszerint a lex CEU-val komoly probléma, hogy

„a módosítások törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatók, a már működő egyetemek esetében viszont más a helyzet.”

A VB szerint a törvényt ráadásul előzetes konzultáció nélkül, gyorsan hozták meg, így a CEU-nak nem volt elég ideje sem felkészülni az új szabályozás betartására.

A Velencei Bizottság a többi között felszólította a kormányt, hogy

  • ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal
  • ne kelljen a székhelyen - vagyis például Amerikában - egyetemi oktatást nyújtani
  • töröljék el a névhasználatra vonatkozó, indokolatlan szabályozást

A VB állásfoglalása egyébként egy kicsit megkésett, mert néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a magyar kormány tulajdonképpen kihátrált a lex CEU mögül, legalábbis eredeti álláspontjukból (nemzetközi megállapodás előírása) bőven engedtek.

Mint írtuk:

„Az amerikai külügyminisztérium a CEU-törvény elfogadása után több csatornán és formában is jelezte, hogy teljesíthetetlen a magyar kormány követelménye: az Egyesült Államok kormányával nem tudnak megállapodást kötni a CEU működéséről, mert az amerikai alkotmány szerint ez olyan ügy, amely nem a szövetségi, hanem a tagállami kormányok hatásköre.”

A Hvg pedig úgy értesült, a külügy hamarosan „és hamarosan egyezményt köthet az ügyben illetékes és hatáskörrel bíró New York állam kormányával.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.