Rajoy: Nincs tárgyalás, nincs párbeszéd

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökFotó: JAIME REINA/AFP

"A kormány nem fog semmi illegálisról tárgyalni és nem hagyja magát zsarolni sem" 

- közölte szerda este Mariano Rajoy spanyol kormányfő hivatala az MTI szerint, reagálva Carles Puigdemont és a katalán kormányfő napközbeni nyilatkozatára, amit a BBC-nek adott. 

A katalánok azt tervezik, hogy napokon belül kikiáltják a függetlenségüket, azok után, hogy a referendumon erős 90 százalékos többség, több mint 2 millió katalán döntött a függetlenség mellett. A spanyol állam által illegitimnek tekintett népszavazás botrányos körülmények között zajlott. Több százezren tüntettek szerdán Katalóniában, miután a szavazókörök körüli összecsapásokban 900-an megsérültek. 

Puidgemont a BBC-nek azt nyilatkozta, végzetes hiba lenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát. 

Rajoy azzal kontrázott, hogy csak akkor van értelme a párbeszédnek, ha a katalánok felhagynak a függetlenségi törekvéseikkel és törvényes útra térnek.  A spanyol király, VI. Fülöp is törvénytelennek tartja a referendumot és nem fogadja el eredményét. 

Egyre nem látszik megoldása a válságnak, amit az Európai Unió is csak bénultan figyel. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a spanyol alkotmány alapján jogszerűtlennek tekint a katalán népszavazást, ami ha alkotmányos keretek közt zajlott volna, Katalónia távozását jelentette volna az unióból. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.