Rajoy: Nincs tárgyalás, nincs párbeszéd

Több 444 videó?
Szeretném
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökFotó: JAIME REINA/AFP

"A kormány nem fog semmi illegálisról tárgyalni és nem hagyja magát zsarolni sem" 

- közölte szerda este Mariano Rajoy spanyol kormányfő hivatala az MTI szerint, reagálva Carles Puigdemont és a katalán kormányfő napközbeni nyilatkozatára, amit a BBC-nek adott. 

A katalánok azt tervezik, hogy napokon belül kikiáltják a függetlenségüket, azok után, hogy a referendumon erős 90 százalékos többség, több mint 2 millió katalán döntött a függetlenség mellett. A spanyol állam által illegitimnek tekintett népszavazás botrányos körülmények között zajlott. Több százezren tüntettek szerdán Katalóniában, miután a szavazókörök körüli összecsapásokban 900-an megsérültek. 

Puidgemont a BBC-nek azt nyilatkozta, végzetes hiba lenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát. 

Rajoy azzal kontrázott, hogy csak akkor van értelme a párbeszédnek, ha a katalánok felhagynak a függetlenségi törekvéseikkel és törvényes útra térnek.  A spanyol király, VI. Fülöp is törvénytelennek tartja a referendumot és nem fogadja el eredményét. 

Egyre nem látszik megoldása a válságnak, amit az Európai Unió is csak bénultan figyel. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a spanyol alkotmány alapján jogszerűtlennek tekint a katalán népszavazást, ami ha alkotmányos keretek közt zajlott volna, Katalónia távozását jelentette volna az unióból.