A New York Times szakértője szerint egyre hihetőbb, hogy Stephen Paddock az Iszlám Állam terroristája lehetett

Terrorizmus
2017 október 05., 19:21
comments 179

Stephen Paddock vasárnap éjjel Las Vegasban 10 perc alatt megölt 58 embert, és megsebesített 489-et Amerika történelmének legnagyobb fegyveres ámokfutásában. A Las Vegas-i rendőrség részletesen elmondta, mi törtét az alatt a 90 perc alatt, amíg megtalálták a támadót.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért, de eddig nem bizonyították be Paddock kapcsolatát a dzsihádista terrorszervezettel. Most viszont Rukmini Callimachi, a New York Times ISIS-szakértője több Twitter-posztban is fejtegette azt, hogy egyre hihetőbb, hogy Stephen Paddick az Iszlám Állam terroristája lehetett.

link Forrás

Mint írja, az ISIS egyelőre nem szolgáltatott bizonyítékot, de a terrorszervezet azt állította, hogy Paddock az ő harcosuk volt, és hónapokkal ezelőtt áttért az iszlám hitre, most pedig már konkrétabban fogalmaznak, azt írják, a tömeggyilkos 6 hónapja tért át.

Az ISIS ugyan szokott túlozni a terrortámadások hatásait vagy az áldozatainak számát illetően, de nagyon ritkán szoktak olyan merényleteket felvállalni, amit nem ők követtek el – írja Callimachi, aki 50 terrortámadásból csak 3 hamis beismerést talált, ellenben több olyan ISIS-es terrorista által elkövetett merénylet vagy merényletkísérlet is volt, amit az Iszlám Állam sosem ismert el.

Egyelőre persze nem bizonyított semmi, de az, hogy az ISIS magára vállalta a támadást, több mint gyanús – írja a tudósító, aki szerint Paddock rokonait kellene megkérdezni arról, áttért-e az iszlámra Paddock.

A merénylő évtizedeken át kettős életet élt

Joe Lombardo Clark megyei seriff csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a 64 éves Stephen Paddock évtizedeken át fegyvereket és lőszereket vásárolt, és bár a környezetében zárkózott embernek ismerték, kettős életet élt, senki sem sejtette, hogy titokban fegyvereket gyűjtött. „Életének nagy részét valószínűleg soha nem ismerjük és értjük meg teljesen” – mondta a seriff.

Stephen Paddock
photo_camera Stephen Paddock

Joe Lombardo szerint nehezen hihető, hogy a fegyverarzenált, lőszereket és robbanóanyagokat Paddock egyedül vásárolta volna, elképzelhető, hogy valaki segített neki. A seriff „zavartnak” nevezte Stephen Paddockot, de nem válaszolt arra, hogy Paddock gyógyszerek hatása alatt állt-e. A Las Vegas Review-Journal szerdán a nevadai gyógyszerellenőrző hivatal nyilvántartására hivatkozva közölte: Paddock júniusban nagy adag diazepam (Valiumot) vásárolt. A gyógyszert depresszió ellen írják fel az orvosok, és csakis receptre kapható. A gyógyszert felíró Dr. Steven Winkler elzárkózott attól, hogy nyilvánosan kommentálja az információt.

A rendőrség megerősítette, hogy Paddock levelet hagyott hátra a szállodai szobájában, de Lombardo seriff szerint ebben nem esett szó öngyilkosságról, viszont a tartalmáról nem kívánt nyilatkozni. A seriff szerint annak ellenére, hogy láthatóan részletesen eltervezte a tömegmészárlást, az elkövető nagyon kevés nyomot hagyott hátra. Nem ismertek a politikai állásfoglalásai, nem szerepelt a közösségi média egyetlen platformján sem. „Még nem sikerült megértenünk, hogy mi lehetett az, ami ezt az embert ilyen erőszakra sarkallta” – mondta Lombardo.

A USA Today című lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, Paddock augusztusban Chicagóban is szállodai szobát vett ki, ráadásul egy olyan szállodában, ami egy zenei fesztivál helyszíne mellett volt. Egyelőre nem derült ki, hogy meg is szállt-e ott, de elképzelhető, hogy a nevadai férfi merényletet tervezett Chicagóban. Az NBC televízió értesülései szerint Paddock Bostonban is szállodát keresett. A chicagói és a bostoni rendőrség szóvivői azt mondták, folyik a nyomozás. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.