Kazuo Ishiguro nyerte a 2017-es irodalmi Nobelt

irodalom
2017 október 05., 09:08

A Svéd Akadémia döntőbizottsága 2017-ben a brit Kazuo Ishigurónak ítélte az irodalmi Nobel-díjat. Kazuo Ishiguro 1954-ben született Nagaszakiban. A regényeket, novellákat és forgatókönyveket is író szerzőt többször is jelölték a neves Man Booker Díjra is, és 1989-ben meg is kapta azt az elismerést.

A Svéd Akadémia a délután egykor tett bejelentésében azzal indokolta az író jutalmazását, hogy Kazuo Ishiguro „hatalmas érzelmi erejű regényeiben a világgal való illuzórikus kapcsolatunk mélységét tárja fel”.

Korai regényei, mint A dombok halvány képe vagy A lebegő világ művésze Japánban játszódnak, későbbi alkotásai azonban sokkal inkább brit-központúak. Magyarul is megjelent, leghíresebb regényei a Napok romjai vagy a Ne engedj el..., 2015-ös regényét, Az eltemetett óriást pedig szintén pozitívan fogadta a közönség és a kritikusok is.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.