„Kint voltunk a szabadban, lőttek ránk, és nem volt hova bújni”

külföld
2017 október 05., 11:43
comments 187

Stephen Paddock első és utolsó lövése között mindössze tíz perc telt el vasárnap éjjel Las Vegasban. Ennyi idő kellett 58 ember halálához, 489 sérüléshez, az amerikai történelem legnagyobb fegyveres ámokfutásához. Az első lövés, és a támadó megtalálása között pedig összesen 90 perc telt el. A Las Vegas-i rendőrség részletesen elmondta, mi történt ezalatt.

Az első lövések este 10:05-kor dördültek el. A Route 91 Harvest nevű háromnapos countryfesztivál záró estéje volt éppen, 22 ezer résztvevővel. Az intim hangulata miatt népszerű, egy régi parkoló helyén tartott fesztiválra az egész országból érkeztek emberek, Jason Aldean country-sztár játszott éppen. Az első durranásokra még nem is figyeltek fel sokan, volt, aki azt hitte, petárdák hangjai. 

link Forrás

Az első lövések után nem is szakadt meg azonnal a koncert, amikor viszont egyértelművé vált, hogy egy sorozatlövés hangját hallják éppen, Aldean a backstage-be rohant. Ekkor tört ki a pánik.

photo_camera Fotó: David Becker/AFP

Stephen Paddock a következő tíz percben folyamatosan tüzelt a Mandalay Bay hotel 32. emeletén lévő szobájából. Az ablakot kalapáccsal törhette be, ezen keresztül lőtte az embereket filléres eszközökből automatává alakított fegyvereivel. A fesztivál résztvevői úgy érezték, minden irányból jönnek a lövések. Volt, aki menekülni próbált, voltak, akik a földre vetették magukat.

„Nagyon hangosak voltak a lövések, és nem akartak abbamaradni. Azt láttuk, hogy egy ember mögöttünk egyszercsak a földre esik. Főbe lőtték. Ekkor mindannyian a földre vetettük magunkat. A férfi felesége kiabált, hogy keljen fel” - mondja egy texasi résztvevő.

Egy szolgálaton kívüli rendőr azt mondta, bárhova nézett, vérző, súlyosan sebesült embereket látott, és olyan káosz volt, amire semmilyen kiképzés nem készít fel.

„Láttam, hogy a szállodából lőnek ránk, és mi ott voltunk egy nagy, nyílt téren, ahol sehova nem lehet bújni” - mondta egy másik résztvevő.

A rendőrök ekkor már a szálloda felé tartottak. „Lőnek ránk, a fejünk felett szállnak el a lövedékek”, mondta egyikük rádión.

link Forrás

Hét perccel az első lövések után, 10:12-kor érkeztek meg az első rendőrök a szálloda 31. emeletére, vagyis egy emelettel Paddock szobája alá, és jelentették, hogy a fegyveres (vagy fegyveresek, hiszen ekkor még nem tudhatták, hány emberrel állnak szemben) felettük van. A vendégeket eddigre értesítették, hogy mindenki maradjon a szobájában és zárkózzon be. Voltak, akik elbarikádozták a szobájuk ajtaját.

photo_camera Fotó: David Becker/AFP

Az utolsó lövések 10:15-kor dördültek el, tíz perccel az első lövések után. Egyelőre nem teljesen biztos, miért hagyta abba Paddock, mert később további megtöltött fegyvereket találtak a szobájában, vagyis még tovább tudta volna folytatni a mészárlást.

A helyi seriff szerint Paddock észrevehette, hogy a folyosón a szobája felé közeledik a szálloda biztonsági személyzetének egyik tagja, Jesus Campos. Paddock ugyanis kamerákkal figyelte a folyosót. A hatóságok szerint Paddocknak volt valamiféle menekülése terve, nem akart meghalni a tömeggyilkosság után, de erről bővebb részleteket nem mondtak. Ha ez így van, akkor a biztonsági őrnek kulcsszerepe volt abban, hogy nem haltak meg még sokkal többen.

Paddock ekkor kilőtt az ajtón keresztül, Campos meg is sérült a lábán. Amikor a rendőrök egy perccel később megérkeztek az emeletre, a földön fekve találták őt. Campos ekkor is nagy segítség volt, a mesterkulcsával ellenőrizni tudták a környező szobákat, így pedig meggyőződtek arról, hogy egyetlen szobára kell koncentrálni. A 32. emeletet evakuálták. Ekkor már nem voltak lövések.

photo_camera Fotó: ROBYN BECK/AFP

10:55-kor érkeztek meg az első csapat rendőr taktikai felszerelésben a Paddock szobája melletti lépcsőházba. Az ajtón ütött lövésnyomokon keresztül fegyvereket láttak, ezért erősítést küldtek nekik, egy teljes SWAT-egység érkezett.

Amikor bejutottak a szobába, Paddockot holtan találták, lelőtte magát. Körüljárták a szállodai szobát, de a hálószoba ajtaja ekkor még zárva volt, vagyis nem volt biztos, van-e ott más is. Hét perccel később jutottak be oda, ekkor lett világos, hogy Paddock egyedül volt. A szobában 23 fegyvert találtak. Paddock, aki három nappal korábban jelentkezett be a szállodába, tíz menetben vitte fel a fegyvereket táskákban.

20 perccel ezután értesítette az embereket a rendőrég, hogy a támadó meghalt, fél órával később hivatalosan is bejelentették, hogy vége van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.