A Trump-kormány kiszedte a fogamzásgátlókat a kötelező biztosítási körből

Az USA kormánya péntektől lehetőséget ad arra, hogy az egészségbiztosítási csomagokból kikerüljön a fogamzásgátlók támogatása.

Az új rendelet szerint lelkiismereti, vallási okokra hivatkozva a biztosítást kötő cégek, és maguk a biztosítók is megtagadhatják, hogy támogassák a fogamzásgátlókat.

Az USA-ban sok esetben az alkalmazottak fizetésének része az egészségbiztosítás is, így mostantól a nők munkaadói dönthetik el, hogy olyan csomagra fizetnek-e elő, amiben van támogatás a fogamzásgátlókra, vagy olyanra, amiben nincs. 

Még Obama elnök idején kötelezték a biztosítókat, hogy minden esetben finanszírozzák a fogamzásgátlókat is, ám ezt most visszavonják.

A rendelet kritikusai szerint nem vallási meggyőződésből, hanem egyszerű spórolásból fogják a cégek tömegével megtagadni ezeket a szereket a biztosított nőktől. Az amerikai egészségügyi minisztérium viszont úgy véli, hogy a könnyen hozzáférhető fogamzásgátlók "felelőtlen szexuális magatartást" okoznak. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.