A Trump-kormány kiszedte a fogamzásgátlókat a kötelező biztosítási körből

külföld
2017 október 06., 18:32
comments 137

Az USA kormánya péntektől lehetőséget ad arra, hogy az egészségbiztosítási csomagokból kikerüljön a fogamzásgátlók támogatása.

Az új rendelet szerint lelkiismereti, vallási okokra hivatkozva a biztosítást kötő cégek, és maguk a biztosítók is megtagadhatják, hogy támogassák a fogamzásgátlókat.

Az USA-ban sok esetben az alkalmazottak fizetésének része az egészségbiztosítás is, így mostantól a nők munkaadói dönthetik el, hogy olyan csomagra fizetnek-e elő, amiben van támogatás a fogamzásgátlókra, vagy olyanra, amiben nincs.

Még Obama elnök idején kötelezték a biztosítókat, hogy minden esetben finanszírozzák a fogamzásgátlókat is, ám ezt most visszavonják.

A rendelet kritikusai szerint nem vallási meggyőződésből, hanem egyszerű spórolásból fogják a cégek tömegével megtagadni ezeket a szereket a biztosított nőktől. Az amerikai egészségügyi minisztérium viszont úgy véli, hogy a könnyen hozzáférhető fogamzásgátlók "felelőtlen szexuális magatartást" okoznak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.