Ha a magyar kormány elfogadná az EU-s ügyészt, akkor lazábban költhetné a közös pénzt

eu
2017 október 06., 18:54
comments 81

Vera Jourova, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa pénteken felajánlotta a lengyel és a magyar kormánynak, hogy egyszerűbben költhetnék az EU pénzét, ha csatlakoznának az EU-s ügyészséghez.

Az európai ügyészség létrehozásáról már korábban döntöttek, az új hatóság kifejezetten az EU-s pénzek körüli lopásokat és a határokon átnyúló áfacsalásokat ellenőrizné. De nem csatlakozott az összes ország az új rendszerhez, és a kimaradók között van Magyarország is. A magyar kormánynak hivatalosan elvi kifogása van: nem támogatnak semmit, ami növeli a közös intézmények hatáskörét a tagállamok rovására.

Eddig inkább azt vetették fel az EU-ban az ügyészség támogatói, hogy ne kapjanak támogatást azok az országok, amelyek nem vetik alá magukat a közös ügyészség vizsgálatainak. Most inkább a másik irányból próbálkozik a bizottság, és egyszerűsített pénzköltési szabályokat, kevesebb bürokráciát ígérnek a kimaradóknak.

A 2004 óta csatlakozott országok közül csak Magyarország, Lengyelország és Málta nem hajlandó elismerni az európai ügyészt. (euractiv)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.