Ha a magyar kormány elfogadná az EU-s ügyészt, akkor lazábban költhetné a közös pénzt

eu
2017 október 6., 18:54
comments 82

Vera Jourova, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa pénteken felajánlotta a lengyel és a magyar kormánynak, hogy egyszerűbben költhetnék az EU pénzét, ha csatlakoznának az EU-s ügyészséghez.

Az európai ügyészség létrehozásáról már korábban döntöttek, az új hatóság kifejezetten az EU-s pénzek körüli lopásokat és a határokon átnyúló áfacsalásokat ellenőrizné. De nem csatlakozott az összes ország az új rendszerhez, és a kimaradók között van Magyarország is. A magyar kormánynak hivatalosan elvi kifogása van: nem támogatnak semmit, ami növeli a közös intézmények hatáskörét a tagállamok rovására.

Eddig inkább azt vetették fel az EU-ban az ügyészség támogatói, hogy ne kapjanak támogatást azok az országok, amelyek nem vetik alá magukat a közös ügyészség vizsgálatainak. Most inkább a másik irányból próbálkozik a bizottság, és egyszerűsített pénzköltési szabályokat, kevesebb bürokráciát ígérnek a kimaradóknak.

A 2004 óta csatlakozott országok közül csak Magyarország, Lengyelország és Málta nem hajlandó elismerni az európai ügyészt. (euractiv)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt