Ha a magyar kormány elfogadná az EU-s ügyészt, akkor lazábban költhetné a közös pénzt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Vera Jourova, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa pénteken felajánlotta a lengyel és a magyar kormánynak, hogy egyszerűbben költhetnék az EU pénzét, ha csatlakoznának az EU-s ügyészséghez.

Az európai ügyészség létrehozásáról már korábban döntöttek, az új hatóság kifejezetten az EU-s pénzek körüli lopásokat és a határokon átnyúló áfacsalásokat ellenőrizné. De nem csatlakozott az összes ország az új rendszerhez, és a kimaradók között van Magyarország is. A magyar kormánynak hivatalosan elvi kifogása van: nem támogatnak semmit, ami növeli a közös intézmények hatáskörét a tagállamok rovására.

Eddig inkább azt vetették fel az EU-ban az ügyészség támogatói, hogy ne kapjanak támogatást azok az országok, amelyek nem vetik alá magukat a közös ügyészség vizsgálatainak. Most inkább a másik irányból próbálkozik a bizottság, és egyszerűsített pénzköltési szabályokat, kevesebb bürokráciát ígérnek a kimaradóknak.

A 2004 óta csatlakozott országok közül csak Magyarország, Lengyelország és Málta nem hajlandó elismerni az európai ügyészt. (euractiv)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.