Ha a magyar kormány elfogadná az EU-s ügyészt, akkor lazábban költhetné a közös pénzt

Vera Jourova, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa pénteken felajánlotta a lengyel és a magyar kormánynak, hogy egyszerűbben költhetnék az EU pénzét, ha csatlakoznának az EU-s ügyészséghez.

Az európai ügyészség létrehozásáról már korábban döntöttek, az új hatóság kifejezetten az EU-s pénzek körüli lopásokat és a határokon átnyúló áfacsalásokat ellenőrizné. De nem csatlakozott az összes ország az új rendszerhez, és a kimaradók között van Magyarország is. A magyar kormánynak hivatalosan elvi kifogása van: nem támogatnak semmit, ami növeli a közös intézmények hatáskörét a tagállamok rovására.

Eddig inkább azt vetették fel az EU-ban az ügyészség támogatói, hogy ne kapjanak támogatást azok az országok, amelyek nem vetik alá magukat a közös ügyészség vizsgálatainak. Most inkább a másik irányból próbálkozik a bizottság, és egyszerűsített pénzköltési szabályokat, kevesebb bürokráciát ígérnek a kimaradóknak.

A 2004 óta csatlakozott országok közül csak Magyarország, Lengyelország és Málta nem hajlandó elismerni az európai ügyészt. (euractiv)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.