Ha a magyar kormány elfogadná az EU-s ügyészt, akkor lazábban költhetné a közös pénzt

eu
2017 október 6., péntek 18:54

Vera Jourova, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa pénteken felajánlotta a lengyel és a magyar kormánynak, hogy egyszerűbben költhetnék az EU pénzét, ha csatlakoznának az EU-s ügyészséghez.

Az európai ügyészség létrehozásáról már korábban döntöttek, az új hatóság kifejezetten az EU-s pénzek körüli lopásokat és a határokon átnyúló áfacsalásokat ellenőrizné. De nem csatlakozott az összes ország az új rendszerhez, és a kimaradók között van Magyarország is. A magyar kormánynak hivatalosan elvi kifogása van: nem támogatnak semmit, ami növeli a közös intézmények hatáskörét a tagállamok rovására.

Eddig inkább azt vetették fel az EU-ban az ügyészség támogatói, hogy ne kapjanak támogatást azok az országok, amelyek nem vetik alá magukat a közös ügyészség vizsgálatainak. Most inkább a másik irányból próbálkozik a bizottság, és egyszerűsített pénzköltési szabályokat, kevesebb bürokráciát ígérnek a kimaradóknak.

A 2004 óta csatlakozott országok közül csak Magyarország, Lengyelország és Málta nem hajlandó elismerni az európai ügyészt. (euractiv)