Orbán szerint nevetségessé válna, ha komolyan venné az EU kötelezettségszegési eljárását

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2017. október 6-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

"Ezt jogász komolyan venni nem tudja" - jelentette ki Orbán Viktor a civiltörvény módosítása miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárásról. A kormányfő magvas véleményét jogi érvek helyett azzal támasztotta alá, hogy szerinte "messziről szaglik", hogy "politikai indíttatású" a vizsgálat. "Ha ezt komolyan vesszük, mi is nevetségessé válnánk" - mondta.

Orbán a rendszeres péntek reggeli rádióinterjújában igyekezett kormányzati sikerként eladni a CEU ügyében New York állammal kötött, az egyetem további működését garantáló megállapodást, még ha amúgy éppenséggel a magyar kormány volt az, ami eredetileg csak és kizárólag az amerikai szövetségi kormánnyal lett volna hajlandó beszélni erről, és hónapokig nem volt hajlandó elfogadni, hogy annak az amerikai törvények alapján egyáltalán nincs beleszólása az ilyen ügyekbe. Ahogy azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a született megállapodás alapján a CEU gyakorlatilag változatlan formában működhet tovább.

Orbán ebből a hunyorogva is kudarcnak tűnő kudarcból azt a tapasztalatot tudta levonni, hogy "még a milliárdosoknak [...] az amerikai-magyar kettős állampolgároknak" is be kell tartani a törvényeket. Igen, Soros Györgyre célozgatott.

És ha már eljutott Sorosig, nem is tudott megállni. Az Európai Parlament Magyarországra látogató bizottságát "Soros embereinek" nevezte, akik "az ő [Soros] tenyeréből esznek". Ami nem csoda, ha tényleg "egész Brüsszel Soros befolyása alatt áll", ahogy azt Orbán Viktor elképzeli.

És ezzel még csak ki se fogyott a poénokból, mert azt is megjegyezte, hogy szerinte itthon még nincs kampány. "Hol van az még" - mondta, majd azt fejtegette, hogy a kampány "koncentrált, szervezett erőkifejtés", de ilyen még nincs most Magyarországon. Különben is, "a kormány nem tud kampányolni, nincs ideje rá, mert dolgoznia kell". Például nemsokára ki kell értékelni a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációs kérdőíveket, de ezt már én mondom, nem a miniszterelnök. (MTI, HVG, Kossuth Rádió)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.