Terrorveszélyt lát az FBI a rendőri erőszak miatt megerősödött fekete aktivista mozgalomban

Tbg
külföld
2017 október 07., 07:49
comments 87

„Az FBI szerint nagyon valószínű, hogy az afroamerikaiak elleni rendőri erőszak miatt megerősödött »szélsőséges fekete identitás« erőszakos megtorló cselekményekbe torkollik a rendőri szervek ellen, de legalábbis igazolja ezt a fajta erőszakot.” Az „állítólagos rendőri visszaélések” miatti incidensek továbbra is erősíteni fogják az ideológiai alapú, erőszakos és szélsőséges vonalat a mozgalmon belül.

Ez áll egy, a Foregn Policy által megszerzett, kiszivárgott FBI-os jelentésben, amelyet a szervezet belföldi terrorelhárítási szerve (DTAU) készített.

Az amerikai belbiztonsági szervek évtizedek óta monitorozzák a hazai mozgalmakat biztonsági szempontokból, ám a jelentés, és annak megfogalmazása kiborította a bilit az amerikai jogvédő szervezetknél. Annak fényében különösen, hogy Donald Trump hivatalban lévő elnök kapcsolata az amerikai szélsőjobbal, azok támogatóival időről-időre felmerül. Többek között a Ku Klux Klan tagjai nevezik a Black Lives Matter mozgalmat terrorista csoportnak.

A civil mozgalmárokat radikális, szélsőséges elemeknek állítja be ezzel az FBI, mondta el véleményét Mohammad Tajsar az amerikai Civil Liberties Union részéről. Elsa Waithe, a Black Lives Matter mozgalom fehér humoristája szerint ezzel kriminalizálja az FBI a mozgalom tagjait.

A sajtó kérdéseire az FBI egyelőre nem kommentálta a jelentést, amelyben feltűnő a  „szélsőséges fekete identitás” (Black Extremist Identity, BIE) kifejezés használata, és csak általánosságban közölte, hogy az FBI nem végezhet megfigyelést elsősorban faji, etnikai, vallási alapon.

A BIE kifejezést már a 60-as, 70-es években is használták az akkori polgárjogi mozgalmak leírására.

A jelentés példaként kiemeli a 25 éves Michak Johnson esetét, aki 5 fehér rendőrtiszttel végzett Dallasban, mondván, hogy a gyilkosnak kifejezetten fehér rendőrtisztek voltak a célpontjai.

A statisztika azonban kétélű fegyver, hiszen közben az is igaz, hogy több fehér rendőrtiszt követ el gyilkosságot feketék ellen, mint afroamerikai rendőr. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.