Terrorveszélyt lát az FBI a rendőri erőszak miatt megerősödött fekete aktivista mozgalomban

„Az FBI szerint nagyon valószínű, hogy az afroamerikaiak elleni rendőri erőszak miatt megerősödött »szélsőséges fekete identitás« erőszakos megtorló cselekményekbe torkollik a rendőri szervek ellen, de legalábbis igazolja ezt a fajta erőszakot.” Az „állítólagos rendőri visszaélések” miatti incidensek továbbra is erősíteni fogják az ideológiai alapú, erőszakos és szélsőséges vonalat a mozgalmon belül.

Ez áll egy, a Foregn Policy által megszerzett, kiszivárgott FBI-os jelentésben, amelyet a szervezet belföldi terrorelhárítási szerve (DTAU) készített.

Az amerikai belbiztonsági szervek évtizedek óta monitorozzák a hazai mozgalmakat biztonsági szempontokból, ám a jelentés, és annak megfogalmazása kiborította a bilit az amerikai jogvédő szervezetknél. Annak fényében különösen, hogy Donald Trump hivatalban lévő elnök kapcsolata az amerikai szélsőjobbal, azok támogatóival időről-időre felmerül. Többek között a Ku Klux Klan tagjai nevezik a Black Lives Matter mozgalmat terrorista csoportnak.

A civil mozgalmárokat radikális, szélsőséges elemeknek állítja be ezzel az FBI, mondta el véleményét Mohammad Tajsar az amerikai Civil Liberties Union részéről. Elsa Waithe, a Black Lives Matter mozgalom fehér humoristája szerint ezzel kriminalizálja az FBI a mozgalom tagjait.

A sajtó kérdéseire az FBI egyelőre nem kommentálta a jelentést, amelyben feltűnő a  „szélsőséges fekete identitás” (Black Extremist Identity, BIE) kifejezés használata, és csak általánosságban közölte, hogy az FBI nem végezhet megfigyelést elsősorban faji, etnikai, vallási alapon.

A BIE kifejezést már a 60-as, 70-es években is használták az akkori polgárjogi mozgalmak leírására.

A jelentés példaként kiemeli a 25 éves Michak Johnson esetét, aki 5 fehér rendőrtiszttel végzett Dallasban, mondván, hogy a gyilkosnak kifejezetten fehér rendőrtisztek voltak a célpontjai.

A statisztika azonban kétélű fegyver, hiszen közben az is igaz, hogy több fehér rendőrtiszt követ el gyilkosságot feketék ellen, mint afroamerikai rendőr. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.