Terrorveszélyt lát az FBI a rendőri erőszak miatt megerősödött fekete aktivista mozgalomban

2017 október 7., szombat 7:49
87

„Az FBI szerint nagyon valószínű, hogy az afroamerikaiak elleni rendőri erőszak miatt megerősödött »szélsőséges fekete identitás« erőszakos megtorló cselekményekbe torkollik a rendőri szervek ellen, de legalábbis igazolja ezt a fajta erőszakot.” Az „állítólagos rendőri visszaélések” miatti incidensek továbbra is erősíteni fogják az ideológiai alapú, erőszakos és szélsőséges vonalat a mozgalmon belül.

Ez áll egy, a Foregn Policy által megszerzett, kiszivárgott FBI-os jelentésben, amelyet a szervezet belföldi terrorelhárítási szerve (DTAU) készített.

Az amerikai belbiztonsági szervek évtizedek óta monitorozzák a hazai mozgalmakat biztonsági szempontokból, ám a jelentés, és annak megfogalmazása kiborította a bilit az amerikai jogvédő szervezetknél. Annak fényében különösen, hogy Donald Trump hivatalban lévő elnök kapcsolata az amerikai szélsőjobbal, azok támogatóival időről-időre felmerül. Többek között a Ku Klux Klan tagjai nevezik a Black Lives Matter mozgalmat terrorista csoportnak.

A civil mozgalmárokat radikális, szélsőséges elemeknek állítja be ezzel az FBI, mondta el véleményét Mohammad Tajsar az amerikai Civil Liberties Union részéről. Elsa Waithe, a Black Lives Matter mozgalom fehér humoristája szerint ezzel kriminalizálja az FBI a mozgalom tagjait.

A sajtó kérdéseire az FBI egyelőre nem kommentálta a jelentést, amelyben feltűnő a  „szélsőséges fekete identitás” (Black Extremist Identity, BIE) kifejezés használata, és csak általánosságban közölte, hogy az FBI nem végezhet megfigyelést elsősorban faji, etnikai, vallási alapon.

A BIE kifejezést már a 60-as, 70-es években is használták az akkori polgárjogi mozgalmak leírására.

A jelentés példaként kiemeli a 25 éves Michak Johnson esetét, aki 5 fehér rendőrtiszttel végzett Dallasban, mondván, hogy a gyilkosnak kifejezetten fehér rendőrtisztek voltak a célpontjai.

A statisztika azonban kétélű fegyver, hiszen közben az is igaz, hogy több fehér rendőrtiszt követ el gyilkosságot feketék ellen, mint afroamerikai rendőr. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt