77 millió forintos megbízást kapott a magyar államtól a német, aki Paks ügyében közvetíthetett

A híresen oroszbarát Klaus Mangoldhoz köthető két friss szerződés is, melyet a Miniszterelnökség kötött - írja a hvg.hu.

A német üzletemberre a 444 tavalyi cikke hívta fel a figyelmet, akkor írtuk meg, hogy  Günther Oettinger, Németország EU-s biztosa magyarázkodásra kényszerült, hogy májusban miért Klaus Mangold német üzletember magánrepülőgépével érkezett Budapestre. A férfi Nyugat-Európa egyik legismertebb orosz gazdasági lobbistája, és 

Berlinben és Budapesten is sokan úgy vélik, ő közvetített a paksi atomerőmű bővítése ügyében a magyar és az orosz kormány között. 

A német üzletember egyik cége, a  Mangold Consulting GmbH 2017 júliusától jövő április közepéig 125 ezer eurót kap a magyar államtól energiapolitikai tárgyú stratégiai tanácsokért, a Mangold Diestleinstungs GmbH pedig augusztustól 2018. április végéig 126 ezer euróért vesz részt Magyarország e-mobilitási stratégiájának kialakításában. Ez összesen 77 millió forintnyi megbízás. 

Az üzletember magyarországi kapcsolataival kapcsolatos, januárban feltett kérdésünkre a Miniszterelnökség így válaszolt:  „A híresztelésekkel és a médiában megjelent spekulációkkal ellentétben Oettinger biztos úr magyarországi látogatása során nem tárgyalt a Paks II beruházásról. Továbbá Sonkodi államtitkár úr nem folytatott egyeztetéseket Oettinger biztos úrral, aki így nyilván tanácsot sem adott, mint ahogy Mangold úr sem adott tanácsot ebben az ügyben.”

Cínlapfotó: Grigoriy Sisoev/RIA Novosti


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.