77 millió forintos megbízást kapott a magyar államtól a német, aki Paks ügyében közvetíthetett

belföld
2017 október 09., 14:57
comments 22

A híresen oroszbarát Klaus Mangoldhoz köthető két friss szerződés is, melyet a Miniszterelnökség kötött - írja a hvg.hu.

A német üzletemberre a 444 tavalyi cikke hívta fel a figyelmet, akkor írtuk meg, hogy  Günther Oettinger, Németország EU-s biztosa magyarázkodásra kényszerült, hogy májusban miért Klaus Mangold német üzletember magánrepülőgépével érkezett Budapestre. A férfi Nyugat-Európa egyik legismertebb orosz gazdasági lobbistája, és 

Berlinben és Budapesten is sokan úgy vélik, ő közvetített a paksi atomerőmű bővítése ügyében a magyar és az orosz kormány között. 

A német üzletember egyik cége, a  Mangold Consulting GmbH 2017 júliusától jövő április közepéig 125 ezer eurót kap a magyar államtól energiapolitikai tárgyú stratégiai tanácsokért, a Mangold Diestleinstungs GmbH pedig augusztustól 2018. április végéig 126 ezer euróért vesz részt Magyarország e-mobilitási stratégiájának kialakításában. Ez összesen 77 millió forintnyi megbízás. 

Az üzletember magyarországi kapcsolataival kapcsolatos, januárban feltett kérdésünkre a Miniszterelnökség így válaszolt:  „A híresztelésekkel és a médiában megjelent spekulációkkal ellentétben Oettinger biztos úr magyarországi látogatása során nem tárgyalt a Paks II beruházásról. Továbbá Sonkodi államtitkár úr nem folytatott egyeztetéseket Oettinger biztos úrral, aki így nyilván tanácsot sem adott, mint ahogy Mangold úr sem adott tanácsot ebben az ügyben.”

Cínlapfotó: Grigoriy Sisoev/RIA Novosti

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.