Európai botrány lett a 444 cikkéből, a német biztos pesti útjai egyre gyanúsabbak

gazdaság
2016 november 17., 07:10
comments 217
  • Az európai lapok azt találgatják, hogy megsértette-e Günther Oettinger az EU-s biztosokra vonatkozó etikai szabályt, amikor tavaly májusban egy ismert üzletember magángépén jött Budapestre.
  • Az ismert üzletember Klaus Mangold, aki Paks ügyében közvetített Budapest és Moszkva között.
  • Oettinger most azt mondja, hogy a magyar kormány javaslatára jött a magángéppel.
  • Közben megtudtuk, hogy Oettinger a múlt hétvégén is Magyarországon járt, ezúttal a Strabag vendégeként, de ezt nem hozta nyilvánosságra. Ez az út újabb etikai kérdéseket vet fel.

Csütörtökön ismét Budapestre látogat Günther Oettinger, Németország EU-s biztosa, aki hivatalosan a digitális fejlesztésekért felelős. Ahogy legutóbbi hivatalos magyarországi látogatásakor májusban, úgy most is egy önvezető autókról szóló konferencián vesz részt, és ismét találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

A biztos érkezés előtti reggele azzal telt, hogy magyarázkodnia kellett, hogy májusban miért Klaus Mangold német üzletember magánrepülőgépével érkezett Budapestre. Klaus Mangold Nyugat-Európa egyik legismertebb orosz gazdasági lobbistája, és Berlinben illetve Budapesten is sokan úgy tartják, hogy ő közvetített a paksi atomerőmű bővítése ügyében a magyar és az orosz kormány között.

Mivel Oettinger 2014-ig energetikai biztos volt, és ebben a minőségében előzetesen jóváhagyta a beruházás tervét, ezért reálisnak tűnt az a budapesti híresztelés, hogy májusban Orbán, Mangold és Oettinger az új atomerőműről is egyeztettek. A magángépről és a paksi összefüggésről a 444 számolt be először júniusban.

Mostanáig tartott, hogy Oettinger beismerje, tényleg Mangold magángépével érkezett. Nyáron ezt még sem az Európai Bizottság, sem a magyar kormány nem erősítette meg. A beismerésből európai botrány lett, mert a biztosok nem fogadhatnak el 150 eurónál drágább ajándékot. A magángépes utaztatásokra a bizottság elnökétől külön engedélyt kell kérni. Mivel Mangold befolyásos üzletember, ezért különösen aggályosnak tűnik az utaztatás. Nagy botrány lett ezért Brüsszelben, és például ilyen karikatúrák jelentek meg Oettinger utazásáról:

link Forrás

Az európai szocialisták, liberálisok és zöldek kemény kérdésekkel készülnek az Európai Parlamentben Oettinger következő meghallgatásakor az utazás miatt. (A beismerést is az EP kényszerítette ki, Jávor Benedek (Párbeszéd) képviselő nyári írásbeli kérdésére érkezett most meg a válasz.)

Gunther Oettinger. Fotó: Danil Shamkin/NurPhoto
photo_camera Gunther Oettinger. Fotó: Danil Shamkin/NurPhoto

Oettinger szerdán azzal védekezett, hogy a magyar kormány javaslatára utazott Mangold repülőgépével, és a magyar kormány állta utazásának a költségeit. Ez azért furcsa, mert a magyar kormány júniusban kérdésünkre még azt sem erősítette meg, hogy Mangold gépével érkezett a biztos. Oettinger bejelentése után Kovács Zoltán kormányszóvivő a Financial Times-nak azt mondta, hogy egy magyar hivatalnok javasolhatta Oettingernek, hogy használja Mangold gépét, ha másképpen nem tud jönni. Hogy neki honnan jutott eszébe, hogy a Németországban élő Mangold akár fel is fehetné Brüsszelben Oettingert, azt még nem tudjuk.

Ha viszont tényleg a magyar kormány javasolta így, akkor nagyon valószínű, hogy az Orbánnál elköltött vacsorán Mangold is ott volt. Oettinger ugyanakkor azt állítja, hogy neki azért kellett Orbánnal vacsoráznia, hogy megbeszéljék a másnapi konferencia témáját. Ott azonban Mangold nem szólalt fel, bár ő is elment rá.

Oettinger azzal is magyarázza a magángépezést, hogy Orbán az autókról szóló konferencia előestéjén várta vacsorával, de neki este 6-ig fontos találkozói voltak Brüsszelben, és másképpen nem ért volna tálalásra a magyar fővárosba. A vacsora azonban nem szerepelt az akkori hivatalos programjában, erről hivatalosan csak most van szó először.

Oettinger továbbra is határozottan állítja, hogy Paksról egyáltalán nem volt szó, semmilyen módon sem avatkozott bele az ügybe, a beruházáshoz nincsen köze. A kérdés azért érzékeny, mert az Európai Bizottság több szempontból is vizsgálja a beruházást, és tavasszal benne volt a levegőben, hogy akár meg is vétózzák a az orosz - magyar szerződést. Azóta állítólag javultak az építkezés esélyei.

Titokban jött a hétvégén

A német biztosnak nem csak a májusi látogatása vethet fel kérdéseket.

Több, építőipari területen illetékes ember is beszámolt nekünk arról, hogy a múlt hétvégén is Budapesten járt. Annak a látogatásnak nincs nyoma a hivatalos programjában. A bizottsági naptára szerint múlt csütörtöktől hétfőig nem volt hivatalos találkozója.

A hétvégén a Strabag építőipari cég meghívására érkezett, a társaság német központja által szervezett évvégi fogadásra, amelyet minden évben másik országban tartanak.

Lehetséges lenne az is, hogy magánemberként járt ezen a rendezvényen, és nem biztosi minőségében, és ezért hallgatta el magyarországi látogatását. Ugyanakkor egyáltalán nem világos, hogy egy céges bulin lehet-e magánember egy európai biztos.

Ráadásul ha magánemberként jött, akkor nem járhatott volna neki rendőri felvezetés a budapesti repülőtérről. Holott információink szerint kért és kapott is ilyen szolgáltatást a magyar államtól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.