A német EU-biztos elismerte, hogy az oroszbarát üzletember gépével jött Orbánhoz látogatóba

gazdaság
2016 november 15., 10:29
comments 97
  • A paksi atomerőmű bővítésében német lobbisták is érdekeltek.
  • Fontos közvetítő volt Moszkva és Budapest között Klaus Mangold, aki többek között a Rothschild Bank egyik vezetője.
  • Az EU német biztosa, aki 2014-ig az energetikáért felelt, Mangold magángépével érkezett májusban Budapestre, hogy Orbán Viktorral találkozzék. Ezt azonban Günther Oettinger mostanáig nem volt hajlandó elismerni.
  • Most elismerte, de azt állítja, hogy nem Paks miatt jött. Találtunk egy felvételt is, amin látszik, hogy Mangold is részt vett a májusi találkozón.
  • Az Európai Bizottság napokon belül zöld utat adhat a paksi beruházásnak.

Még júniusban írtuk meg, hogy Günther Oettinger, az Európai Bizottság német biztosa egy magángépen látogathatott Budapestre. A gép tulajdonosa Klaus Mangold volt, egy német üzletember, aki különleges jó orosz politikai kapcsolatokat ápol. Bár hivatalosan egy sofőr nélküli autókról szóló konferencián találkozott akkoriban Oettinger a magyar miniszterelnökkel, úgy hallottuk, hogy a paksi bővítésről is tárgyaltak hármasban. Az akkori pletykák szerint Oettinger Brüsszel, Mangold pedig Moszkva felé közvetíthetett a paksi bővítés érdekében.

Annak idején többszöri próbálkozásaink ellenére sem kaptunk felvilágosítást az Európai Bizottságtól arról, hogy Oettinger tényleg Mangold magángépén érkezett-e Magyarországra. Az ügyben a német parlamentben is interpellálta a kormányt a Zöldek egyik képviselője cikkünk nyomán, de ő sem kapott érdemi választ.

Megkérdezte az utazásról Oettingert Jávor Benedek, a Párbeszéd párt EP-képviselője is. A július 7-én beadott kérdésére november elején érkezett meg a válasz. Eszerint:

„Tekintve, hogy nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozóra, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos Mangold úr magángépén utazott Budapestre.”

Ezt annak idején valamiért sem a bizottság, sem a magyar kormány nem akarta hivatalosan megerősíteni.

Klaus Mangold egyébként többször is feltűnik azon a videón, amit a gazdasági minisztérium készített az önvezető autókról szóló konferencián:

link Forrás

A fenti videóból valók ezek a képek:

Balról jobbra: Klaus Mangold, Günther Oettinger és Varga Mihály.
photo_camera Balról jobbra: Klaus Mangold, Günther Oettinger és Varga Mihály.
photo_camera Zsebre tett kézzel Klaus Mangold, felpödört világoskék irattal mellette Günthet Oettinger.

Ahhoz viszont továbbra is ragaszkodik Oettinger stábja, hogy a paksi atomerőmű bővítése nem került szóba akkor. Jávornak ugyanis ezt válaszolta a stábja:

„A Paks II. atomerőmű projektje nem képezte tárgyát a megbeszéléseknek.”

Még az is lehet, hogy tényleg nem, és esetleg Mangold külön – külön tárgyalt Oettingerrel és Orbánnal Paksról.

Mi köze lehet a két németnek Pakshoz?

Oettinger a Barroso vezette bizottságban még energetikai biztos volt, és csak 2014 őszén helyezte át Juncker a digitális fejlesztés élére. Így az általa felügyelt főigazgatóság írta azt a 2013 decemberi levelet, amelyben az Európai Bizottság az előzetes hozzájárulását adta, hogy az oroszok bővíthessék a paksi atomerőművet. (A levelet Barroso akkori bizottsági elnök írta alá.) A Juncker-féle bizottság már előszedett komoly aggályokat Pakssal szemben, például egy kötelezettségszegési eljárást és egy mélyreható vizsgálatot is indítottak, és ezek befejezéséig nem kezdődhet meg az építkezés. Oettingernek elég tapasztalata és ismeretsége van ahhoz, hogy esetleg segíthessen a magyaroknak eloszlatni a brüsszeli aggályokat.

Oettinger és Mangold barátsága közismert, a biztos ott volt az üzletember 70. születésnapi buliján, és vadászni is voltak már együtt.

Klaus Mangold Berlinből származó információink szerint kezdettől érdekelt volt a paksi bővítésben.

Sőt, egyes németországi vélemények szerint az egész üzletet eleve ő kezdeményezte.

2012 decemberében jelent meg az alábbi MTI hír:

„Orbán Viktor miniszterelnök kedden hivatalában fogadta Klaus Mangoldot, a Rothschild befektetési bank német társelnökét, a DaimlerChrysler Services AG volt vezérigazgatóját, aki a legnagyobb német és francia cégek felügyelőbizottsági tagja, illetve tanácsadója - közölte a kormányfő sajtófőnöke.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor és Klaus Mangold - aki a Gerhard Schröder korábbi német kancellár által 2003-ban alapított Keleti Vitafórum tagja is - áttekintették a magyar-német és a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzetét, különös tekintettel az energetikai és a finanszírozási kérdésekre.

Ez a hír akkor nem tűnhetett fel senkinek, mostani tudásunk szerint azonban az utolsó mondat utolsó része minden bizonnyal a paksi bővítés előkészítésére utalt.

A tárgyalások azonban titokban zajlottak, és csupán 2013 decemberében jelentette be a parlament gazdasági bizottságának Lázár János, hogy küszöbön a szerződés az oroszokkal. Erről a bejelentésről sem jelent meg hetekig hír a sajtóban, mert a rendkívüli bizottsági ülést csak az előző nap hívták össze, és egyetlen ellenzéki politikus sem vett részt rajta. Úgyhogy a közvélemény csak 2014 elején értesülhetett a szerződés tervéről, amit január 14-én Orbán Viktor már alá is írt Putyin Moszkva melletti rezidenciáján.

Mangoldot úgy is Pakshoz lehet kötni, hogy annak a Rothschild bankháznak a társelnöke, amelynek tanácsadó cége tavaly egy komoly tanulmányt készített a magyar kormánynak arról, hogy a paksi beruházás meg fog térülni. A tanulmányt a kormány az Európai Bizottságnak nyújtotta be, válaszul az Energiaklub és a Greenpeace által benyújtott, ellenkező következtetésekre jutott tanulmányokra.

Ezen a héten megint jön

Minden jel szerint hamarosan lezárulnak a brüsszeli vizsgálatok. A kiszivárgott hírek alapján az Európai Bizottság engedélyezni fogja a paksi bővítést, és nem állapítanak meg tiltott állami támogatást a beruházásnál. Várhatóan megállapítják, hogy kell majd ugyan állami támogatás a beruházáshoz, de ezt nem tekintik tiltott támogatásnak, amennyiben az általuk meghatározott feltételek szerint árulják majd a paksi áramot. Akár már ezen a héten is bejelenthetik a vizsgálatok lezárását.

Oettinger ezen a héten ismét Budapestre látogat, megint találkozik Orbán Viktorral, és megint az önvezető autókról lesz szó. Klaus Mangold a hivatalos programban most sem szerepel. Ha ennek ellenére ő is jönne, akár meg is ünnepelhetnék a magyar miniszterelnökkel, hogy a paksi építkezéshez megint közelebb kerültek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.