Az EU Tanácsa jóváhagyta, hogy ingyenes wifipontokat létesítsenek Európa-szerte

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az EU a városházákon, könyvtárakban, parkokban és egyéb nyilvános helyeken elérhető ingyenes wifi-hozzáférési pontok létesítését finanszírozza – közölte a testület sajtószolgálata, ami szerint az EU külön alappal támogatja, hogy 2020-ig kb. 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein. A kezdeményezés célja, hogy a városházákon, könyvtárakban, parkokban, közterületeken és egyéb nyilvános helyeken mindenki ingyenesen, jó minőségű internethez férjen hozzá. Az erre elkülönített összeg 120 millió euró.

A rendelkezésre álló keretet földrajzilag kiegyensúlyozottan kell szétosztani az EU-s országok között, és főszabály szerint az „érkezési sorrendet" kell figyelembe venni. A pontos kiválasztási kritériumokat az Európai Bizottság dolgozza majd ki, és szintén a bizottság irányítja majd a rendszer működését.

Az Európai Unió Tanácsának jóváhagyása után már 2018 elején elkezdhetik benyújtani a pályázatokat. Önkormányzatok, kórházak és más közintézmények pályázhatnak az új wifi-hozzáférési pontok létesítéséhez nyújtandó támogatásra, ha az új hozzáférési pont nem egy már meglévő magán- vagy közszolgáltató által biztosított hasonló internet-hozzáférési lehetőséggel párhuzamosan jön létre. A közintézményeknek emellett kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy legalább 3 évig lehetővé teszik az internet-hozzáférést. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.