Egy amerikai–dél-koreai közös haditerv részleteit is ellophatták észak-koreai hackerek

külföld
2017 október 10., 04:23
comments 116

Egy dél-koreai kormánypárti képviselő, Lee Cheol-hee szerint Észak-Korea tavaly egy rakás titkos hadi dokumentumhoz juthatott hozzá hackereik révén. 

A megszerzett dokumentumok között szerepelhetett a Phenjannal szembeni amerikai – dél-koreai közös katonai fellépés forgatókönyvei is. 

A hackerek tavaly szeptemberben törtek be a védelmi adatközpontba, és az ellopott információk között volt a Operational Plans 5015 nevű tervezet is, ami a legaktuálisabb forgatókönyv egy Észak-Koreával vívandó háborúról. 

A tervek között szerepeltek részletek arról is, hogy Dél-Korea hogyan hajtaná végre Kim Dzsongun levadászását. (Ennek a tervnek részleteiről nemrég hosszabban is beszámoltunk.)

Lee szerint összesen 235 gigabájtnyi adatot lophattak el, és az elemelt információk 80 százalékát még azonosítaniuk kell. Azt már látni Lee elmondása szerint, hogy az azonosított dokumentumok között a dél-koreai különleges alakulatok bevetéséről szóló tervek mellett kulcsfontosságú katonai létesítmények és erőművek információit is ellopták. 

Azt már régóta tudni, hogy Észak-Korea nagyon jól képzett cyberhadsereggel rendelkezik, a közelmúltban számos kormányzati és nagyvállalati támadás mögött a rezsimet sejtették elemzők. 

Egy ismert koreai elemzőközpont vezetője,  Kim Tae-woo szerint nagyon komoly ügyről van szó, és csak remélni meri, hátha direkt engedték kiszivárogni az információkat az észak-koreaiaknak, elterelés céljából. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.