Gordon Ramsay szerint a kokainozás az éttermi világ mocskos kis titka

A világ egyik legismertebb séfje szerint nagyon elterjedt jelenségről van szó, mindenféle szokatlan leágazással: fordult elő például, hogy egyszer egy jótékonysági vacsorán azt kérték tőle, hogy kokainnal szórjon meg egy szuflét. 

Amikor kiért a desszert, odament hozzá egy pár, és azt mondták, mindenki nagyon örül az asztalnál, hogy ő itt van, de nem tudna esetleg egy újfajta szuflét készíteni, ezúttal kokainnal felszórva? Elmondása szerint elnevette magát, de nem volt hajlandó belemenni a dologba. Megszórta cukorral a szuflé tetejét, majd karamellizálta, hogy ne lehessen megállapítani, mi van ott pontosan, aztán köszönés nélkül lelépett a hátsóajtón. 

Elmondta azt is, hogy egyszer megvizsgáltatta kokainnyomok után kutatva a világon szerteszét található 31 éttermének mosdóit, és egy kivételével mindenhol találtak kokainozásra utaló jeleket. Szerinte ez az iparág mocskos kis titka. 

Ezek a sztorik egy friss interjúból származnak, melyek Ramsay új dokumentumfilmjét, a Gordon Ramsay on Cocaine-t harangozzák be, ami, ahogy sejteni lehet, a vendéglátás és a kábítószer viszonyát vizsgálja majd. Elmondása szerint az egész ötlet tavaly decemberben fogalmazódott meg benne, amikor egy karácsonyi vacsorán az egyik vendég egy tányérral ment a mosdóba, hogy arról szívhassa fel a kokaint, majd kiérve megkérte a pincért, hogy cserélje ki a tányérát egy tisztára. 

Az 50 éves Ramsaynek több személyes kötődése is van a kábítószerekhez, egyik vezető séfje, David Dempsey kokainfogyasztás után halt meg 2003-ban, míg testvére régóta heroinfüggő, jelenleg éppen Portugáliában tűnt el már lassan fél éve. 

A kokain és a csúcsgasztronómia egymásra találása persze egyáltalán nem újkeletű jelenség, München legmenőbb éttermét például 1993-ban zárták be egy időre, miután sztárséfjük, Eckart Witzigmann 150 gramm kokain birtoklásával bukott le. (Guardian)