Hiába alakították át a csecsemők fejlesztésének rendszerét, ha az ellátásra még mindig több hónapot kell várni

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szeptember elején indult be az új típusú szűrés a csecsemőknél, hogy hamarabb felismerjék a fejlődési rendellenességeket, de még ha sikerül is időben kiszűrni a babákat, az ellátásra továbbra is hosszú, akár több hónapos lehet a várólista.

Varga Andrea védőnő, az Autonóm Területi Szakszervezet elnökségi tagja a Magyar Nemzetnek az új rendszerről azt mondta, hogy a tavalyi év első felére ígért rendszer jelentős csúszással indult, de így sem sikerült megfelelően felkészülni az átállásra. A jogszabályok sincsenek összhangban, ezért sok a bizonytalanság a védőnők között.

Az új típusú szűrés keretében egyébként a kötelező védőnői vizsgálatok számát négyről hétre emelték a csecsemő születésétől egyéves korig. A szakember szerint nincs megfelelő informatikai háttér, és a védőnők központi rendszere, ami biztosítja az egységes adatátadást, gyakorlatilag működésképtelen. Ráadásul nagyon sok papírt kell fénymásolni, ami bizonyos szempontból visszalépést jelent, hiszen vannak, akik nagyon jól működő védőnői szoftverekkel dolgoztak. Az új típusú kérdőívvel elképesztően megnőtt a papírmunka is, és nem tudni, hogy az ezzel járó megnövekedett költségeket fizeti-e a munkáltató.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.