Vádat emeltek a paksi férfi ellen, aki az oroszbarát szakadárok oldalán harcolt Kelet-Ukrajnában

Több 444 videó?
Szeretném

Tiltott toborzás miatt vádat emeltek a korábban kelet-ukrajnai, oroszbarát szakadárok hadseregében harcoló paksi férfi ellen. A Tolna Megyei Főügyészség fegyházbüntetést kezdeményezett.

Magyar Pál megyei főügyész közölte, hogy a férfi 2015 szeptemberében utazott az ukrajnai Donyeckbe azért, hogy a reguláris ukrán haderők ellen harcoljon a donyecki szakadárok oldalán. A magyar állampolgár önként belépett a Donyecki Népköztársaság hadseregébe, ahol katonai kiképzés után a frontvonalon teljesített fegyveres szolgálatot, és ezért kitüntetést is kapott.

Fotó: Sergey Averin/Sputnik

A büntető törvénykönyv a háborús bűncselekmények között, a tiltott toborzás egyik elkövetési formájaként büntetni rendeli azt a magyar állampolgárt, aki szövetséges fegyveres erőn kívüli idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ott kiképzésen vesz részt. A főügyész kiemelte, hogy a 2014. április 7-én kikiáltott köztársaságnak nincs sem önálló állami szuverenitása, sem nemzetközi jogalanyisága, ezért a hadserege ilyen idegen fegyveres szervezetnek minősül.

A paksi férfit szeptember 21-én ferihegyi repülőtérre érkezésekor vették őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték. (MTI)