Vádat emeltek a paksi férfi ellen, aki az oroszbarát szakadárok oldalán harcolt Kelet-Ukrajnában

2017 október 11., szerda 12:12
72

Tiltott toborzás miatt vádat emeltek a korábban kelet-ukrajnai, oroszbarát szakadárok hadseregében harcoló paksi férfi ellen. A Tolna Megyei Főügyészség fegyházbüntetést kezdeményezett.

Magyar Pál megyei főügyész közölte, hogy a férfi 2015 szeptemberében utazott az ukrajnai Donyeckbe azért, hogy a reguláris ukrán haderők ellen harcoljon a donyecki szakadárok oldalán. A magyar állampolgár önként belépett a Donyecki Népköztársaság hadseregébe, ahol katonai kiképzés után a frontvonalon teljesített fegyveres szolgálatot, és ezért kitüntetést is kapott.

Fotó: Sergey Averin/Sputnik

A büntető törvénykönyv a háborús bűncselekmények között, a tiltott toborzás egyik elkövetési formájaként büntetni rendeli azt a magyar állampolgárt, aki szövetséges fegyveres erőn kívüli idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ott kiképzésen vesz részt. A főügyész kiemelte, hogy a 2014. április 7-én kikiáltott köztársaságnak nincs sem önálló állami szuverenitása, sem nemzetközi jogalanyisága, ezért a hadserege ilyen idegen fegyveres szervezetnek minősül.

A paksi férfit szeptember 21-én ferihegyi repülőtérre érkezésekor vették őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt