Kilométerekről bűzlik a pályázat, amit Orbán védett a parlamentben

Egészségügy
2017 október 12., 07:05
comments 321

Hétfőn Hadházy Ákos, az LMP társelnöke Orbán Viktort kérdezte a parlamentben egy egészségügyi tenderről, amin az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) aneszteziológiai munkaállomásokat és lélegeztetőgépeket akart beszerezni. A pályázatokon a GE Hungary több százmillióval olcsóbb ajánlatokat adott, mint a többi, egymáshoz közeli ajánlatokat tevő cég, mégis megpróbálták kizárni a GE-t, mondván, nem teljesíti a követelményeket. Az LMP-s politikus szerint azért akarták kizárni az amerikai céget, hogy így egy kormányközeli vállalkozást segítsenek a győzelemhez.

A GE a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, mivel szerintük az ÁEEK által előírt feltételek csak egyetlen gyártó termékeit engednék beszerezni. A bizottság végül a GE-nek adott igazat, és 50 millió forintra bírságolta az ÁEEK-et.

Orbán erre annyival tudott válaszolni, hogy Hadházy bizonyára a GE-nek lobbizik, és annyira korrupt, hogy ilyen szintű korrupciót Orbán még soha nem látott a parlamentben.

Megszereztük a pályázatok bontási jegyzőkönyveit, amikből tényleg a Hadházy által leírtak látszanak.

Az aneszteziológiai munkaállomások beszerzésére az ÁEEK-nek összesen 1 723 800 000 forintja volt, és a 2017. május 26-i határidőig beérkező 4 ajánlat közül három nagyjából ekörül az összeg körül mozgott.

  • A Med & Trade Co Bt. 1 942 925 000,
  • a NovelMedix Zrt. 1 787 918 975,
  • az Avas Egészségügyi Centrum Kft. 1 715 000 000,
  • a GE pedig 991 166 684 forintos ajánlatot tett.

A bontási dokumentációban az is szerepel, hogy az ÁEEK megszabott 24 olyan követelményt, amik teljesítése előnyösebb elbírálást jelent. Ezek közül a Med & Trade, a NovelMedix és a GE is 12 követelményt teljesített, az Avas csak 8-at.

Lélegeztető munkaállomásokra az ÁEEK-nek 1 730 300 000 forintja volt, erre a pályázatra a június 4-i határidőig 3 ajánlat érkezett. 

  • A Med & Trade Co 1 773 429 500,
  • a NovelMedix az Anamed Kft-vel közösen 1 709 024 000,
  • a GE pedig 972 204 563 forintos ajánlatot tett.

Az ÁEEK ennél a pályázatnál is 24 előnykövetelményt szabott meg, és itt nem a GE teljesítette a legtöbbet, hanem a NovelMedix és az Anamed pályázata. Ez 16 pontban felelt meg a kedvező elbírálás követelményeinek, a GE 14-ben, a Med & Trade 4-ben.

A GE tehát mindkét pályázaton több mint 700 millióval olcsóbb ajánlatot tett, és az aneszteziológiai munkaállomások bontási dokumentációja szerint annál a pályázatnál még érdemi minőségi különbség sem volt a GE, a NovelMedix és a Med & Trade Co ajánlata között. A GE ezért is fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hiszen úgy ítélték meg, hogy ők tették a legversenyképesebb ajánlatokat, mégis szabályozási eszközökkel ütötték el őket a győzelemtől.

Az ÁEEK azzal próbált védekezni a döntőbizottság előtt, hogy a GE vádjaival ellentétben nem is csak egy gyártó termékei felelnek meg a kiírásnak, hanem 3 gyártó 4 terméke, a bizottság azonban nem nekik, hanem a GE-nek adott igazat.

Hadházy Ákos a NovelMedixet említette, mint kormányközeli céget, utalva arra, hogy a GE kizárásával az ÁEEK ezt a vállalkozást próbálhatta győztes helyzetbe hozni. Az valóban látszik, hogy a vállalkozás 2010-es alapítása óta igencsak sikeres, de voltak azért vitás ügyei is.

2012-ben például az akkor még kft. formában működő NovelMedix a karcagi kórház modernizációjára kiírt pályázaton indult, és ugyan 50 millióval drágább ajánlatot tett, mint a szintén induló Philips, de a Philipset kizárták egy szoftverrel kapcsolatos igazolás hiánya miatt. A Philips a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, mert szerintük a rajtuk számon kért igazolás a NovelMedix pályázati anyagában sem szerepelt. A bizottság a Philipsnek adott igazat.

Az Index akkor azt írta, hogy egy kormányzati alkalmazott meg is fenyegette a NovelMedix riválisát, hogy súlyos retorziók érhetik a céget, ha továbbra is ragaszkodnak az induláshoz.

Iparági forrásaink szerint a NovelMedix képviselői gyakran érzékeltetik a tárgyalásaikon, hogy remek politikai összeköttetéseik vannak a jobboldalon. 2012-ben még a honlapjukon is szerepelt, hogy „magas szintű kormányzati és önkormányzati kapcsolatokkal” rendelkeznek, de miután ezt az Index egy cikkben szóvá tette, a honlap elérhetetlenné vált, majd átírták az ott szereplő szöveget.

De a cég vezetőinek még a 2010-es választások előtt is volt kínos ügyük: akkor a HVG nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin a váci Fidesz-csoport tagjai tárgyaltak egy ultrahangeszköz-beszerzésről, és a helyi képviselőjelölt arról igyekezett meggyőzni a többieket, hogy jó ötlet drágábban beszerezni a gépeket attól a „jobbos cégtől”, amiben akkor a NovelMedix vezetői tevékenykedtek. A hangfelvételen Bábiné Szottfried Gabriella, a Fidesz Pest megye 2. számú választókerület-elnöke azt mondja, mindent leegyeztetett a Fidesz felsővezetésével is.

„Az ő jóváhagyásukkal mertem én ezt így behozni, bízván abban, hogy ti meg fogjátok érteni, hogy ebből mennyit lehet profitálni.”

Hogy pontosan kik lehetnek a cég magas szintű kormányzati kapcsolatai, arról a nyilvános cégadatokból semmi sem derül ki, viszont hogy valamilyen kapcsolat tényleg lehet, az már csak abból is látszik, hogy forrásaink szerint a NovelMedix egyedüli részvényeseként feltüntetett Forróné Földi Gabriella egyik rokona, Forró Bianka Gabriella az Emberi Erőforrások Minisztériumában az Egészségügyi Államtitkárság titkárságvezetője*.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár pedig nagyon is ismerős az eszközbeszerzések világában, ugyanis korábban ő volt az ilyen pályázatokat kiíró és lebonyolító ÁEEK vezetője, innen nevezték ki államtitkárnak Zombor Gábor távozása után.

A GE a mostani vitákig kifejezetten jól kijött a magyar kormánnyal, Orbán Viktor és más fideszes politikusok is dicsérték a céget, ami a világ egyik legnagyobb egészségügyi beszállítója is. Igaz, korábban a GE Magyarországon leginkább csak a szakmában csomagolócégeknek nevezett kisebb vállalkozásokat szolgálta ki. A konstrukció lényege az volt, hogy a közbeszerzéseken az aktuális kormányzat által épp preferált kis cég nyert, ez a cég viszont saját termék híján olyan nagy gyártók termékeit forgalmazta, mint épp a GE vagy a Philips.

2016-ban a GVH kartellgyanú miatt vizsgálatot is indított a szektorban 21 cég ellen, mert felmerült, hogy ezek a vállalkozások leegyeztették egymással, hogyan milyen ajánlatokat tegyenek egy egészségügyi eszközbeszerzési pályázaton. A 21 érintett cégben az olyan nagy gyártók mellett, mint a Siemens, a Philips vagy a GE, benne volt a NovelMedix és a Med & Trade Co is.

Hogy a GE most miért döntött hirtelen úgy, hogy inkább saját maga jelenik meg a pályázatokon, az rejtély, az viszont már a mostani eljárásban is látszik, hogy az amerikai tulajdonú cég számottevően alacsonyabb árajánlatot tudott adni, mint a többi induló.

*UPDATE 18:20

A poszt megjelenése után tudomásunkra jutottak olyan információk is, amik szerint Forró Bianka 2016 óta nem dolgozik az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A posztban azért szerepelt ez az állapot, mert a kormany.hu-n fellelhető dokumentumok szerint ő az államtitkárság titkárságvezetője. Kerestük őt is a dokumnetumban feltüntetett kormányzati címén, ami fogadta levelünket, de választ nem kaptunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.