Mindenki be lesz verve, mint a koporsószeg

ZENE
2017 október 12., 21:56

2016 nyarán elment Paja G., azóta már Tupac-kel közösen köpködik a MIC-ot az égi gettóban. Édesanyja szerint ezek voltak a rapper utolsó szavai:

„Mindenki leszophatja a faszom.”

Azóta, hogy az utolsó stabil csibész is kiszállt a játékból, aki odatette magát az országos jelentőségű Rapháborúban, nem foglalkoztunk a 2010-es évek elején újraéledő, de ma már agonizáló magyar gengszterrap-szcénával. Most viszont komoly szitu van, igazi haláltusa, amire felkaptuk a fejünket. 

Balhé van

Puskaporos a levegő. Ami persze a permanens rap-hidegháború világában nem meglepő, de most két olyan banda kapott össze, akik a magyar raptörténelem során számtalanszor vérszerződést kötöttek. Abban nincs változás, hogy a marakodás középpontjában a tűzben edzett, a spártai, a pitbull, a senki kutyája, a westergomi rapper, az RTM atyja, Mr. Busta áll. A meglepő az, hogy most régi barátjával és szövetségesével, a Garage Production húzónevével, a kapuvári rapperrel, Essemmel rúgták össze a port. Számtalan közös zene, közös klip, közös buli után az RTM és a Garage szakítottak. Csúnyán. Hadüzenet is van:

„ESSEMM ismételten felkéri Mr.Bustát, hogy jelöljön meg egy időt és helyet, ahol férfi a férfi ellen, kizárólag az ökölszabályok mentén hajlandó bizonyítani, hogy tényleg olyan tökös gyerek mint amilyennek nap mint nap előadja magát a Facebookon.”

photo_camera Essemm x Busta 

Ma talán elképzelhetetlen, de 2014-ben még minden kicsi G telefonján az szólt, hogy: 

„Ennek soha nem lesz vége, RTM, Garage testvérem”

link Forrás

A szövetségesek olyan bomba slágereket hagytak maguk után, mint a Mutatom a fukkot vagy az Eyyo most mégis ott tartunk, hogy párbajra készülnek. Hogy fajulhattak idáig a dolgok?

Az új zenékre egyre kevesebben kíváncsiak

photo_camera Essemm és Busta mutatják a fakkot. 

Essemm álláspontját a Garage oldalán részletesen ismertette. A kapuváriak szerint Busta a szakmai kudarcaira és a népszerűségvesztésre általában úgy reagál, hogy elkezdi verni a habot maga körül, és a mostani konfliktusnak is ez áll a hátterében.

„Mindig kell valaki, aki ellen lehet lázítani, aki ellen lehet harcolni (legalábbis látszatszerűen), mert ha senki sem támad “ránk” (mert a retorika sosem csak róla, hanem a kiadóról, “róluk” szól), akkor nincs miért hírbe kerülni. Az új zenékre egyre kevesebben kíváncsiak (YT statokat meg lehet nézni), főleg ha szóló zenéről van szó.... itt a modell már ezer éve kizárólag a Facebook-tábor feltüzeléséből áll. Pedig kevés férfiatlanabb dolog van annál, mikor az ember bárkibe belekapaszkodik csak hogy háborúba menjen vele.”

2013-ban Mr. Busta még a kettejük közötti szoros emberi kötelékről beszélt:

link Forrás

A kommentekből azt lehet kiolvasni, hogy a barátok azért távolodtak el egymástól, mert Essemm elkezdett olyanokkal együttműködni, akikkel Busta korábban már összerúgta a port. Nyáron például Hibriddel pakolták a rímeket, aki korábban jelentős tesója volt Mr. Bustának. Olyannyira, hogy a zenész a nyakára is varratta Hibrid nevét, majd mikor elmérgesedtek a dolgok, egy revolverrel letakarta a feliratot. De Essemm muzsikált Tibbahval és lepacsizott Escobar Biznisszel is. Ez pedig Mr. Busta szemében egyenlő az árulással. 

link Forrás

Egyszemélyes hadsereg

Hol vannak már azok a szakmailag igényes idők, amikor még a rapperek beefekben és dissekben acsarkodtak. A Facebook ezt is elrontotta. Mostanra már csak rövid szöveges üzenetekben merül ki a rapháború. Mr. Busta rejtélyesen zavaros posztokban üzen régi barátainak, új ellenségeinek:

  • „Hála Isten az idő is engem igazol, nincs olyan itthon akit ne tudnék átlépni és közben rá@osni a fejére! Aki nincs velünk az ellenünk van! RTM van.”
  • „Itt hiába keresed az árulót..rég nincs mellettem olyan aki hazugságokon kívül, bármit tudna mondani. Ez egy egyszemélyes hadsereg.”
  • „Alázattal, Őszintén..Úgy lehettél volna valaki. Csak egy "bustásoldalkocsi" voltál, aki lefele megy a lejtőn,„
  • „boxmeccsel tenne pontot a végére, bármi legyen is az, én inkább egy elszámolással kezdeném, aztán utána beütlek mint a koporsószeget. Szemtelen tacskók és elhiszik, hogy a stuffok véletlen jönnek:))) Mit akartok napi 4 gramm kristállyal, meg még annál is több antidepresszánsal!”

Essemm ugyan nyilvánosan ökölpárbajra hívta Mr. Bustát, ami elsőre talán komolyan hangzik, de ezzel már korábban sokan próbálkoztak sikertelenül. Csak pár név, akivel végül nem verekedett meg az acsarkodós zenész: Dopeman, Razo, Paja G, Young G, Biznisz Escobar. De ugyanez érvényes fordítva is. Busta korábban kihívta FankaDelit, Missht, Azát, de a sok véres fenyegetésből sosem lett semmi. A Miszter ugyan ígéretet tett, hogy mindenki be lesz ütve, mint a koporsószeg, de azt mondja, ennek még nem jött el az ideje.

photo_camera Mr. Busta x Essemm a Nénnye című klipben. 

A nagy dislike-hadművelet

Tisztességes bunyó helyett valakik mostanában kíméletlenül dislikeolni kezdték  a klipeket. Sőt, ha lehet hinni a pletykáknak, pénzt, energiát nem kímélve dislike-hadseregeket mozgósítanak, és uszítanak egymásra. 

A Garage csapata korábban már feltárta a súlyos dislike-támadások mibenlétét:

„Éppen ezért kicsit jobban megvizsgáltuk a Youtube belső statisztikáit, ami megmutatta hogy a több mint 3200 Dislikeból körülbelül 2800 érkezett a következő országokból: Kolumbia, Chile, Venezuela, Peru, és még sok másikból, jellemzően az amerikai kontinensről. Mondanunk sem kell, az eddigi 9 éves fennállás alatt ezekből a régiókból még csak megtekintés sem igen érkezett. Ezzel szemben a Magyarországról és a környező európai országokból mindösszesen durván 400 Dislike érkezett, így ez lenne a “valós szám”.

Nem szeretnénk találgatásokba bonyolódni annak kapcsán, hogy ki lehet az a szomorú, gyermeteg és irigy ember akinek futja erre pénzzel és ésszel, és arra kérünk benneteket is hogy a cikk alatt ti se találgassatok.”

Hol van már a legenda, Paja G, aki még odaállt egy az egyben a WestEndben? A rapháború a végéhez közeledik. Lassan elfogynak és elfáradnak az ellenfelek, mindenki acsarkodott már mindenkivel, és a gengszterrap is kipukkadóban van. Közeleg az örök peace kora

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.