Ukrajnában már 2018-ban harci robotokat vethetnek be az oroszok ellen

TECH
2017 október 12., 06:54
comments 104

Ukrajna a héten büszkén mutatta be az amerikai hadsereg évi rendes fegyverexpóján saját fejlesztésű drónpáncélosát, a Fantomot. A hibrid hajtású, 350 kilónyi rakomány szállítására, így akár sérült katonák kimentésére is használható, mindössze 650 kilós, egy pszh méretarányos modelljének kinéző drónra akár tankelhárító fegyvereket is szerelhetnek a 12,7 milliméteres géppuska mellé.

link Forrás

A drónt kódolt csatornákon irányíthatják, de a rádiók zavarása elleni védekezésként mikrohullámú kommunikációs kapcsolattal is felszerelték. A drónt 2,5 kilométeres távolságból is irányíthatják. A gyártó szerint a jelenleg még kísérleti eszközt jövőre akár már be is vethetik a kelet-ukrajnai fronton az orosz hadsereg támogatását élvező szeparatisták ellen.

link Forrás

Amiből egész érdekes helyzet is adódhat, mert Oroszország szintén gyors ütemben fejleszt felfegyverzett szárazföldi drónokat. Igaz, az orosz hadsereg tervei szerint az Uran-9 névre keresztelt, 30 mm-es ágyúval is felfegyverezhető drónjukat csak Szíriában vetnék be, ahol hivatalosan is jelen vannak, de a kelet-ukrajnai fronton is bevetettek már új fejlesztésű fegyvereket. Így akár arra is van esély, hogy a világtörténelemben először drónok harcoljanak egymással. (Via Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.