Ukrajnában már 2018-ban harci robotokat vethetnek be az oroszok ellen

Több 444 videó?
Szeretném

Ukrajna a héten büszkén mutatta be az amerikai hadsereg évi rendes fegyverexpóján saját fejlesztésű drónpáncélosát, a Fantomot. A hibrid hajtású, 350 kilónyi rakomány szállítására, így akár sérült katonák kimentésére is használható, mindössze 650 kilós, egy pszh méretarányos modelljének kinéző drónra akár tankelhárító fegyvereket is szerelhetnek a 12,7 milliméteres géppuska mellé.

A drónt kódolt csatornákon irányíthatják, de a rádiók zavarása elleni védekezésként mikrohullámú kommunikációs kapcsolattal is felszerelték. A drónt 2,5 kilométeres távolságból is irányíthatják. A gyártó szerint a jelenleg még kísérleti eszközt jövőre akár már be is vethetik a kelet-ukrajnai fronton az orosz hadsereg támogatását élvező szeparatisták ellen.

Amiből egész érdekes helyzet is adódhat, mert Oroszország szintén gyors ütemben fejleszt felfegyverzett szárazföldi drónokat. Igaz, az orosz hadsereg tervei szerint az Uran-9 névre keresztelt, 30 mm-es ágyúval is felfegyverezhető drónjukat csak Szíriában vetnék be, ahol hivatalosan is jelen vannak, de a kelet-ukrajnai fronton is bevetettek már új fejlesztésű fegyvereket. Így akár arra is van esély, hogy a világtörténelemben először drónok harcoljanak egymással. (Via Newsweek)