Ausztria bíróságon támadja meg a paksi bővítést jóváhagyó EU-döntést

politika
2017 október 13., 17:23
comments 110

Pénteken közleményben jelentette be az osztrák kancellár, Christian Kern, hogy bíróság előtt fogják megtámadni az Európai Bizottság döntését, melyben jóváhagyták az orosz pénzből épülő nukleáris erőművet Magyarországra.

Az Európai Bizottság márciusban jelentette be, hogy lezárták a tiltott állami támogatásról szóló mélyreható vizsgálatot Paks 2 ügyében, és arra jutottak, hogy részükről az építkezés elkezdődhet. Erről a döntésről akkor részletesen is írtunk. Ausztria már akkor jelezte, hogy jogi lépéseket terveznek.

Kern pénteki szavai szerint határozottan ellenzik a paksi bővítést, szerinte még az Európai Bizottság is arra jutott a jelentésében, hogy a bővítés állami beavatkozás nélkül soha nem lesz nyereséges.

A kancellár nem mondta meg konkrétan, hogy mikor fordulnak hivatalosan is az Európai Unió Bíróságához, de annyit elárult, hogy jogászaik jelenleg feldolgozzák a kormány panaszát. Kern bejelentése két nappal az osztrák választások előtt történt meg, és nagy kérdés, hogy mi lesz, ha az előrejelzések szerint befutó Sebastian Kurz lesz az új kancellár. Azt mindenesetre lehet tudni, hogy jelenleg meglehetősen jó viszonyt ápol a magyar kormánnyal, viszont azt is, hogy Ausztriában a teljes politikai elit meglehetősen atomenergia-ellenes. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.