Egy újabb nagy lépés a magyar futball feltámasztására: rövidebb téli szünetet akartak, hosszabb lett

futball
2017 október 13., 07:59
comments 103

Most, hogy a magyar válogatott jövő őszig nem játszik tétmeccset, végre kizárólag a nemzeti labdarúgó bajnokságunkra koncentrálhatunk. Ott nem győzheti le a magyar csapatot külföldi, azt nem veheti el tőlünk senki.

Csak a tél ne lenne. Úgy tűnt, hogy a stadionépítési forradalom még az időjárást is legyőzi, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség jóelőre jelezte: a 2017-18-as szezontól mindenhol fűthető gyepet kell biztosítani, ez feltétele az indulásnak a bajnokságban. Nemcsak az NBI-es, de a másodosztályú stadionokat is így alakították már ki. Ez 80-100 millióval dobta meg egy-egy stadion árát. 

„A Magyar Labdarúgó Szövetség számára kiemelt szakmai kérdés 2010 óta, hogy előírja a pályafűtés kötelezettségét annak érdekében, hogy a profi versenyidőszak hosszabb lehessen, más szavakkal, hogy rövidebb legyen a téli szünet” - indokolták korábban, hogy mi szükség van a felmelegíthető talajra a stadionokban.

Nem egyszerű menet a profiknak profi körülményeket biztosítani, legalábbis a mi profijainknak a zord Kárpát-medencében. Télen - mikor máskor - még ott sem fűtötték a pályát, hogy eltüntessék a jeget, ahol már alá volt csövezve a pálya, mert drága az üzemeltetés. El is maradt meccs emiatt. Sőt, most nyáron majdnem letiltották az Újpest felújított stadionját, mert a 800 millió forintos munkákba nem fért bele a gyep alácsövezése. Májusban Csányi Sándor MLSZ-elnök arról beszélt a szövetség közgyűlésén, hogy „két klubnak volt licencproblémája a pályafűtés hiánya miatt, de várhatóan nyáron Újpesten és Mezőkövesden is megoldják ezt, ami azt eredményezheti, hogy rövidebb lesz a téli szünet, amely jelenleg az egyik leghosszabb Európában”.

Ehhez képest nyáron úgy írták ki a bajnokságot, hogy a szünet nemhogy rövidebb lett, mint tavaly, de egy héttel tovább készülhetnek fejben a feladatokra profijaink. És ez úgy tűnik, így is maradt. 

Megkérdeztük újra az MLSZ-t, hogy miért van ez. Leírom szó szerint, mert én nem értem: 

„Az elmúlt időszakban – különböző szakmai és pénzügyi indokok miatt – több alkalommal is módosult az OTP Bank Liga (NB I) versenykiírása. A csapatok létszámának csökkenése mellett már változott a bajnokság lebonyolítási rendszere is, mely egy héttel rövidebb téli szünetet biztosít a csapatoknak (mint a 2014-ben kezdett reform kezdetekor.)

Egyébként a hazai versenyprogram összeállításakor a nemzetközi versenynaptár adta korlátok mellett a magyarországi adottságok a meghatározóak, ideértve az ön által is említett infrastrukturális, a földrajzi, a sportszakmai, a nézőtéri komfortra vonatkozó szempontokat, valamint a mérkőzésre járó szurkolók elvárásait.

A pályafűtés biztosítása olyan alapvetően fontos szempont, amely lehetővé teszi a fent említett további szempontok érvényesítésének lehetőségét.”

Mindenesetre ennyi volt a téli szünet az NBI-ben a Pályafűtés Korszaka Előtt és a most beköszöntött Pályafűtés Korszakában: 

  • 2012-13: 91 nap
  • 2013-14: 84 nap
  • 2014-15: 84 nap
  • 2015-16: 63 nap
  • 2016-17: 70 nap
  • 2017-18: 77 nap

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.