Hszi Csin-ping a világ legnagyobb hatalmú embere az Economist címlapja szerint

külföld
2017 október 13., 21:01
comments 274

Az egyik legjelentősebb gazdasági lap a közelgő pártkongresszus elé is időzítve jött ki a Hszi-címlappal, ami azon kívül, hogy biztos nem fog jól esni sokaknak a Fehér Ház környékén, elég jól összefoglalja a világban jelenleg zajló trendeket. 

Azt már egy ideje lehet tudni, hogy a Trump irányításával éppen bezárkózni készülő USA helyére Kína már bejelentkezett, és jelezték, hogy szívesen diktálnák őt a tempót a globális világnak. 

Ugyanakkor a címlaphoz járó vezércikkben a lap amellett érvel, hogy ne várja senki Hszitől, hogy akár Kínát, akár a világot előnyére fogja megváltoztatni. 

A cikk szerint miközben az Egyesült Államok még mindig a világ legnagyobb hatalommal bíró országa, de az ország vezetője gyenge a hazájában, és egyáltalán nem hatékony a nemzetközi színtéren sem, miközben folyamatosan ássa alá azoikat az értékeket, melyek biztosították az amerikai befolyást a világban. 

Ehhez képest Hszi sokkal büszkébben mozog a nemzetközi világban, miközben szorosabban ellenőrzi a kínai társadalmat, mint bárki Mao óta. Az Economist cikke szerint miközben a világ aligha akarhat egy izolacionista USA-t és egy diktatúrát Kínában, jelenleg úgy fest, mindkettő megkaphatja. 

Kapcsolódó cikket közölt pénteken a Financial Times, arról, hogy mennyire látványos, ahogy a kínai hivatalnokok teret nyernek olyan világszervezetekben, mint az IMF vagy a Világbank, miközben az amerikaiak látványosan vonulnak ki ezekből. 

A cikk szerint az amerikai protekcionista politika és a tervezett amerikai adóreform is fontos téma volt a héten az IMF és a Világbank közös programján, de közben feltűnő volt, hogy az amerikai kormány képviselői mennyire távol maradtak ezektől a megbeszélésektől. A helyükre viszont szívesen ugrottak be a kínaiak, akik a gazdasági nyitottságot és a nemzetközi együttműködés fontosságát képviselték. 

Teljes hatalomátvételről persze még szó nincs, az USA befolyása még mindig messze a legnagyobb a két világszervezetben. Inkább csak a hozzáállásbeli változások azok, amiket meg lehetett figyelni, azonban ezek is fontos trendekre hívhatják fel a figyelmet. (Economist, Axios, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.