Stumpf István szerint itt lenne az ideje az alkotmányosság teljes helyreállításának

A Hír Tv összefoglalója szerint egykori fideszes vezetők is visszafogottabb kritikát fogalmaztak meg egy budapesti konferencián pénteken. 

Martonyi János egykori külügyminiszter a beszámoló szerint a mostanában a jobboldalon egyre népszerűbb, korábban már Orbán Viktor által is emlegetett etnikai homogenitás koncepciójának ment neki: 

„Ezzel az álláspontommal nem leszek túlságosan sikeres. Úgy érzem, hogy természetesen ha a nemzetek Európájáról van szó, akkor azzal egyetértek. Nem igazán értek egyet a homogén nemzetállamok kategóriájával, döntően azért, mert ebbe a homogén nemzetállami szupremácia koncepciójába nem igazán tudom elhelyezni a három-négymillió magyar honfitársamat, a magyar nemzetnek a részeit”.

A jelenleg alkotmánybíróként dolgozó, korábban kancellárminiszteri posztot betöltő Stumpf István pedig az alkotmányosság helyreállításáról beszélve azt mondta: 

„Szerintem ma már egyre kevésbé indokolt az, hogy a magyar alkotmányosság testén legyen egy ilyen nyílt seb, amit a gazdasági alkotmányossági kompetenciák felfüggesztése vagy korlátozása jelent. Ugye a magyar Alkotmánybíróság a központi költségvetés végrehajtása, központi adónemek, helyi adók központi feltételei, illetékek, járulékok, vámok tekintetében csak meghatározott feltételek esetén indíthat el vizsgálódást. Szerintem az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása ma már, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet.”

Beszélt arról is, hogy alkotmánybíróként aggályai vannak akkor, ha  ha rövid távú politikai érdekek, cselekvőképességi vagy döntéshozatali kényszerek miatt lépnek át alapvető alkotmányos értékeket. Példaként a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát említette. Ezzel szerinte hosszú távon lehet ellehetetleníteni a mindenkori kormányzatok mozgásterét. 

„Tehát én azok közé tartozom, akik tisztában vannak a kormányzati lépések szükségességével és gyors cselekvőképességével, de mindezt az alkotmányos keretek tiszteletben tartásával kell tenni” – mondta el Stump. 

Szintén pénteken jelezte nemtetszését Navracsics Tibor is, aki arról beszélt, hogy mostanában olyan emberek Soros-csatlósozzák le, akik 15 évig ájuldoztak a zsenialitásától. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.