Trump az iráni atomalku felmondásával fenyegetőzött

2017 október 13., péntek 18:43
25

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban mondott pénteki beszédében leszögezte: Iránt fanatikus rezsim irányítja, olyan rezsim, amelynek soha nem szabad atomfegyverhez jutnia.

Pénteki nyilatkozatában nem mondta fel az iráni atomalkut, de elutasította annak írásbeli igazolását, hogy Teherán eleget tesz a megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. Az amerikai elnök szerint Irán nem a megállapodás szellemében cselekszik.

Október 15-én járt volna le a határideje annak, hogy az amerikai elnök aláírja a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat. Donald Trump már korábban is fenntartásait hangoztatva írta alá a dokumentumot, pénteken - helyi idő szerint a kora délutáni órákban - azonban el is utasította az esedékes aláírást.

Az elnök úgy vélte, hogy az iszlám köztársaság 1979 óta hatalmon lévő vezetése mind a mai napig, folyamatosan agressziót követ el, és a "diktatórikus vezetésnek" nem csupán az Egyesült Államok a céltáblája. Donald Trump utalt arra, hogy az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás előtt Irán otthont adott az al-Kaida terrorszervezet azóta likvidált vezetője, Oszama bin Laden fiának.

Trump szerint a szíriai polgárháborúban az Aszad elnök kormányzata által elkövetett atrocitásokat is Irán támogatásával hajtották végre. Irán szerinte halált, pusztítást és káoszt terjeszt a világban. 

Elmondta azt is, hogy új stratégia szükséges az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájában.

Az új stratégia elemei között említette Trump további szankciók életbe léptetését Irán ellen "a terrorizmus támogatásának megakadályozása" céljából. Hangsúlyozta az iráni atomfegyver létrehozása megakadályozásának szükségességét.

Ugyancsak az új stratégia részeként említette, hogy fel kell lépni a szomszédaikat és a globális kereskedelmet, valamint a nemzetközi hajózási utakat veszélyeztető rezsimek ellen.

Az EU az alku mellett

Egyetlen ország, még az Egyesült Államok sem mondhatja fel az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben pénteken, pár perccel Trump beszéde után- 

A főképviselő utalt arra: a nemzetközi közösség 12 éven át tartó egyeztető tárgyalásokat követően két évvel ezelőtt írta alá a nukleáris megállapodást.

A dokumentum tehát nem egy kétoldalú megállapodás eredménye, ezért az egyetlen országhoz sem kötődik kizárólagosan. Ez azt jelenti, hogy egyetlen ország sem szüntetheti azt meg egyoldalúan - húzta alá Mogherini Donald Trump amerikai elnök beszédére reagálva.

A megállapodás garanciákat biztosít, és határozott ellenőrzési eljárást fektet le annak érdekében, hogy Irán felhagyjon minden nukleáris fegyver előállításával, atomprogramja kizárólag polgári célkitűzéseket szolgáljon. Mint elmondta, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzései során nyolc alkalommal erősítette meg, hogy Irán minden ide vonatkozó kötelezettségének eleget tesz.

Kijelentette, az Európai Unió egyértelműen kiáll a megállapodásban foglalt rendelkezések teljes körű betartása mellett, az mindenki javát szolgálja, beleértve az iráni népet is. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt