Újrahúzhatja a depresszióval küzdők agyát a varázsgomba

tudomány
2017 október 13., 16:14

Az elmúlt években egymást érik a kísérletek és projektek, melyek a pszilocibin nevű pszichoaktív alkaoid felhasználására irányulnak. Ez a nem túl tudományosan varázsgombáknak nevezett pszichoaktív gombafajták hatóanyaga, a világban zajló nagy gombaforradalomról korábban hosszasan is beszámoltunk

Egy frissen megjelent tanulmány, amit az Imperial College London kutatói jegyeznek, most újabb részleteket tettek hozzá ehhez a témához: kutatásuk szerint a gomba hatóanyaga segíthet depressziós páciensek agyának "újraindításában". 

A kutatásban összesen 20 ember vett részt, kiknek a depresszióját nem sikerült más eszközökkel hatékonyan kezelni. Előbb 10 milligramm pszilocibint kaptak, majd egy héttel később még 25 milligrammot. 

Az összes páciens azt mondta, hogy jobban érzi magát a kezeléstől, és a csoport fele öt héttel később is jobban volt. Ezeket az önmagukról tett állapotjelentéseket megerősítette az agyukról a pszilocibin fogyasztása előtt és után készített felvételek is, látható változás történt az érzelmek feldolgozásáért felelős agyterületen. 

Miközben hatott a pszilocibin, azt is megfigyelték a kutatók, hogy az egyes agyterületek között kevésbé voltak jelen a megszokott kapcsolódások. A feltételezések szerint ez a fajta dezintegráció felelős azért, amiért sokan a gombázás során az ego leépülését, visszaszorulását élik meg. 

Ugyanakkor a pszichoaktív hatóanyag kiürülése után nagyobb mértékű kapcsolódást mértek a kutatók, ami arra utalhat, hogy a pszichedelikus szer esetleg lebontotta az addigi kapcsolódási mintákat, és egy új létrehozását segítette elő. 

A kutatás egyelőre korai szakaszban jár, a mostani kísérlet is viszonylag kis mintával zajlott és nem volt kontrollcsoport. A következő lépés egy nagyobb mintájú, kontrollcsoportos kutatás lehet majd. (Verge)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.