Azonnali hatállyal kizárta soraiból Harvey Weinsteint az Amerikai Filmakadémia

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Harvey WeinsteinFotó: Mandoga Media/Picture-Alliance/AFP

Némi késéssel, közleménye szerint mégis "azonnali hatállyal" kizárta soraiból a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein producert Hollywood legfontosabb irányító testülete, az Oscar-díjakról is döntő Amerikai Filmakadémia (AMPAS - Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Az 54 fős vezető testület rendkívüli ülésen hozta meg döntését azok után, hogy a New York Times és a The New Yorker oknyomozásából kiderült, Weinstein producerként folyamatosan, sorozatosan zaklatott nőket, kihasználva szakmai és piaci befolyását. 

Az akadémia szombaton azt közölte, hogy jócskán több mint az ilyenkor minimum szükséges kétharmados többséggel döntött Weinstein kizárása mellett.

"Nem egyszerűen elhatárolódunk attól, aki nem tiszteli a kollégái, de üzenjük mindenkinek: a tudatos félrenézés, a szexuális erőszak és a munkahelyi zaklatás korának a filmvilágban egyszer és mindenkorra vége"

- áll a közleményben, amely szerint olyan problémával, jelenséggel szembesül Hollywood, aminek nem csupán a szakmában, de az amerikai társadalomban sincs helye. 

Az akadémia olyan "etikai standardok" kidolgozását is kilátásba helyezte, amelyet minden akadémiai taggal szemben elvárhatónak tekint majd. 

Korábban írtunk mi is már arról, hogy Weinstein maga is 20 éve tagja az Akadémiának, az Oscar-gálák rendszeres szereplője volt. Az általa alapított két vállalat, a Miramax és a The Weinstein Co. összesen öt Oscar-díjas filmet készített (Az angol beteg, Szerelmes Shakespeare, Chicago, A király beszéde, A némafilmes), és maga Weinstein is kapott már szobrot, a Szerelmes Shakespeare produceri munkájáért díjazták. 

A Weinstein-botrány részleteiről itt és itt olvashat bővebben. (New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.