Romokban hever Hollywood Harvey Weinstein miatt

külföld
2017 október 12., 15:16
comments 407

Nem is napról napra, hanem óráról órára dagad az a hollywoodi botrány, melyet a Harvey Weinstein filmproducert leleplező cikk pattintott ki. A 65 éves férfit rengeteg nő vádolja azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket, és egyre inkább úgy tűnik, az egész dolog nyílt titok volt a filmiparban. Csak az elmúlt 24 órában annyit fejlődött a sztori, hogy egyre valószínűbb, Weinstein ügye valóban változást hozhat Hollywoodban.

Rég megvolt a cikk, de az NBC nem hozta le

A sztori már rég kijöhetett volna, korábban több újságíró is dolgozott már rajta, de - egészen idáig - senki sem merte lehozni. A legújabb fejlemény, hogy Ronan Farrow már korábban elkészült egy óriási anyaggal, amit sehogy sem tudott keresztülverni anyacsatornáján, az NBC-n, így végül cikke a New Yorkeren jelent meg, öt nappal a New York Times cikke után. Ebben a Weinstein által zaklatott nők részletesen mesélik el a velük történteket. Hogy mindez miért nem jelenhetett meg az NBC-n, rejtély, a leírtakat a cég több embere többszörösen ellenőrizte, valahogy mégsem akarták megjelentetni.

Asia Argento, Judith Godreche, Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow is zaklatással vádolja a producert
photo_camera Asia Argento, Judith Godreche, Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow is zaklatással vádolja a producert Fotó: -/AFP

A Brit és az Amerikai Filmakadémia is hátat fordított neki

Bár valószínűtlen, hogy meglepetésként érte a filmipar jeles szereplőit, hogy a producer ragadozóként vadászik a nőkre, most hirtelen látványosan elhatárolódnak tőle. Szerdán a Brit Filmakadémia jelentette be, hogy felfüggesztik Weinstein tagságát, majd az Oscar-díjakat osztó Amerikai Filmakadémia adott ki közleményt, mely szerint szombaton rendkívüli ülést tartanak, ahol eldöntik, milyen lépéseket tesznek az ügyben. A vádakról azt írták, visszataszítónak, és elveikkel ellentétesnek tartják az ilyesfajta viselkedést. 

Egyre hosszabb a bűnlajstrom

Egyre hosszabb az a lista, melyen azok a nők szerepelnek, akiket a producer zaklatott. Legalább 30 áldozata lehet, de valószínű, hogy nagyon sokan vannak még, akik eddig nem is beszéltek a velük történtekről. A listán szerepel Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie és Cara Delevingne neve is. A módszere általában ugyanaz volt: elérte, hogy a nők felmenjenek vele a hotelszobájába, ahol aztán arra kérte őket, masszírozzák meg, vagy nézzék fürdés közben. De egy riporter, Lauren Sivan arról is mesélt, hogy a férfi tíz évvel ezelőtt egy étterem alagsorában kényszerítette arra, hogy nézze, ahogy maszturbál. Három nő viszont már konkrétan azzal vádolja Weinsteint, hogy megerőszakolta őket. Rengeteg esetről sosem fog kiderülni, pontosan mi történt, mert a felek megállapodtak, de ismert az is, hogy Rose McGowan is peren kívül egyezett meg a férfival.

photo_camera Harvey Weinstein Fotó: Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres/Picture-Alliance/AFP

Ha ő bukik, elő kell venni Roman Polanski ügyét is

Közben egyre többen vetik fel, hogy ha a filmipar valóban meg akar szabadulni az erőszaktevőktől, és fel akarja számolni azt a rendszert, melyben a nők ki vannak szolgáltatva befolyásos férfiaknak, akkor ideje lenne újra beszélni korábbi ügyekről is. Így például Roman Polanskiéról, a most 84 éves lengyel-francia rendezőről, akit 1977-ben állítottak bíróság elé egy 13 éves lány megerőszakolásának vádjával. Polanski bűnösnek vallotta magát, de még az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött. A rendezőről 2009-ben Weinstein hosszabb véleménycikket írt, melyben arról értekezik, ideje lenne végre békén hagyni, van elég baja, hiszen holokauszt-túlélő, a feleségét meg brutálisan meggyilkolták.

A rendőrség is bekapcsolódott

Még nem sokat lehet tudni a nyomozásról, de az AFP értesülései szerint a New York-i rendőrség újra megnyitja Weinstein egy 2004-es zaklatási ügyét. Eddig egy olyan esetről lehet tudni, ami ebben az évben történt: a vádak szerint a férfi a Miramax tribecai irodájában kényszerítette orális szexre Lucia Stollert. A Hollywood Reporter azt írja, a New York-i rendőrség mindenkit arra kér, ha van bármilyen információja Weinstein ügyeit illetően, jelentkezzenek náluk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.