Dárdai Pál és a Hertha is térdre ereszkedve tüntet a kirekesztés ellen

A Hertha BSC felelősséggel viseltet a sokszínűséget és a tolerancia iránt! Egy olyan Berlin mellett vagyunk, amelyik a jövőben is nyitott marad a világra! 

- ezzel a szöveggel üdvözölte szurkolóit a Twitteren a szombat délután a Schalke 04 ellen a berlini Olimpiastadionban pályára lépő Hertha csapata. A játékosok, az NFL-es példát követve, térdre ereszkedve tiltakoztak a kirekesztés ellen. 

A térdre ereszkedés heteken át vezető téma volt az amerikai médiában. Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers irányítója volt az első, aki nem volt hajlandó állva maradni az amerikai himnusz alatt, ezzel kifejezve tiltakozását a feketéket érő folyamatos rendőri attrocitások és gyilkosságok miatt. 

Sokan elítélték ezért, de a térdre ereszkedésből így is valóságos mozgalom lett az NFL-ben, különösen azok után, hogy Trump elnök a kurva anyjukba küldte el azokat, akik nem hajlandóak állva maradni a himnusz idején. 

Az európai fociban eddig nem lehetett látni hasonló példát, ebben mutat most utat a korábban a magyar válogatottat is vezető Dárdai Pál csapata, a berlini Hertha. A vezetőedző és Michael Preetz sportigazgató is féltérdre ereszkedtek a meccs előtt. 

Kabalaként mindenesetre nem jött be a mutatvány: a Hertha 2-0-ra kikapott otthon a gelsenkircheniektől és csak 12. a Bundesligában.