Nemcsak a Helsinki Bizottságot dobták ki a börtönökből, hanem a börtönrádiók is elhallgattak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A börtönrádiók a múlt héten országszerte elhallgattak, miután a Börtönrádiónak helyet adó mindhárom büntetés-végrehajtási intézet azonnali hatállyal felmondta a rádiót működtető Adj Hangot Egyesülettel az együttműködési szerződést - írta az egyesült egy közleményben.

Pénteken a Magyar Helsinki Bizottság közölte, hogy 18 év együttműködés után kitiltották őket a magyar börtönökből, mert a bünetetésvégrehajtás vezetése úgy döntött, nem kell többé civilek és karitatív szervezetek segítsége ahhoz, hogy biztosítsák a fogvatartottak jogait.

Az Adj Hangot Egyesület 2014. szeptemberében írt alá megállapodást a Váci Fegyház és Börtön parancsnokával, majd 2015-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumának vezetői is úgy döntöttek, hogy a reintegrációt a Börtönrádió innovatív módszerével teszik hatékonyabbá.

A megállapodások értelmében az egyesület mentorai rádiós képzést nyújtottak a fogvatartottaknak, akik - a mentorok folyamatos segítségével - saját műsort szerkesztettek társaiknak.

Az együttműködés felbontásának most az az indoka, hogy az egyesület egy pályázatra szánt hanganyagot nem a titoktartás alatt álló bíráló bizottságnak történő benyújtást megelőzően, hanem akkor engedélyeztetett, mielőtt azt a nagyközönséggel megosztotta volna.

A rádiósok mentorálását az egyesület pszichológus, rádiós újságíró, technikus, jogász szakemberei önkéntesként végezték.

„A 4 éves együttműködés során minden tekintetben a büntetés-végrehajtás célkitűzéseivel összhangban, a büntetés-végrehajtás munkáját támogatva és annak legfontosabb társadalmi feladatát erősítve dolgoztunk eredményesen a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének elősegítésén” - írták.

„Közel 40 fogvatartottnak nyújtottunk egész napos értelmes, fejlesztő szellemi elfoglaltságot, és több száz fogvatartottnak sugároztunk minden nap reintegráló, feszültségcsökkentő, oktató tartalmat. A Börtönrádió révén nőtt a munkáltatásban résztvevő fogvatartottak száma is. Munkánk egyúttal a büntés-végrehajtás mindennapi munkáját is segítette az Egyesület egyéb tevékenységein - könyvadományok, iskolai támogató program kidolgozásán - keresztül. Tevékenységünk támogatásra talált a büntetés-végrehajtási intézetek felkészült, elhivatott munkatársai között, akik minden eszközükkel támogatták a Börtönrádió hiánypótló munkáját. Közreműködésüket ezúttal is köszönjük. Bízunk benne, hogy a szünet átmeneti, és a Büntetés-végrehajtás fogvatartottak visszailleszkedését elősegítő, társadalmilag kiemelkedően fontos tevékenységét a jövőben is támogathatjuk munkánkkal.”

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.