Nemcsak a Helsinki Bizottságot dobták ki a börtönökből, hanem a börtönrádiók is elhallgattak

igazságszolgáltatás
2017 október 14., 9:27
comments 107

A börtönrádiók a múlt héten országszerte elhallgattak, miután a Börtönrádiónak helyet adó mindhárom büntetés-végrehajtási intézet azonnali hatállyal felmondta a rádiót működtető Adj Hangot Egyesülettel az együttműködési szerződést - írta az egyesült egy közleményben.

Pénteken a Magyar Helsinki Bizottság közölte, hogy 18 év együttműködés után kitiltották őket a magyar börtönökből, mert a bünetetésvégrehajtás vezetése úgy döntött, nem kell többé civilek és karitatív szervezetek segítsége ahhoz, hogy biztosítsák a fogvatartottak jogait.

Az Adj Hangot Egyesület 2014. szeptemberében írt alá megállapodást a Váci Fegyház és Börtön parancsnokával, majd 2015-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumának vezetői is úgy döntöttek, hogy a reintegrációt a Börtönrádió innovatív módszerével teszik hatékonyabbá.

A megállapodások értelmében az egyesület mentorai rádiós képzést nyújtottak a fogvatartottaknak, akik - a mentorok folyamatos segítségével - saját műsort szerkesztettek társaiknak.

Az együttműködés felbontásának most az az indoka, hogy az egyesület egy pályázatra szánt hanganyagot nem a titoktartás alatt álló bíráló bizottságnak történő benyújtást megelőzően, hanem akkor engedélyeztetett, mielőtt azt a nagyközönséggel megosztotta volna.

A rádiósok mentorálását az egyesület pszichológus, rádiós újságíró, technikus, jogász szakemberei önkéntesként végezték.

„A 4 éves együttműködés során minden tekintetben a büntetés-végrehajtás célkitűzéseivel összhangban, a büntetés-végrehajtás munkáját támogatva és annak legfontosabb társadalmi feladatát erősítve dolgoztunk eredményesen a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének elősegítésén” - írták.

„Közel 40 fogvatartottnak nyújtottunk egész napos értelmes, fejlesztő szellemi elfoglaltságot, és több száz fogvatartottnak sugároztunk minden nap reintegráló, feszültségcsökkentő, oktató tartalmat. A Börtönrádió révén nőtt a munkáltatásban résztvevő fogvatartottak száma is. Munkánk egyúttal a büntés-végrehajtás mindennapi munkáját is segítette az Egyesület egyéb tevékenységein - könyvadományok, iskolai támogató program kidolgozásán - keresztül. Tevékenységünk támogatásra talált a büntetés-végrehajtási intézetek felkészült, elhivatott munkatársai között, akik minden eszközükkel támogatták a Börtönrádió hiánypótló munkáját. Közreműködésüket ezúttal is köszönjük. Bízunk benne, hogy a szünet átmeneti, és a Büntetés-végrehajtás fogvatartottak visszailleszkedését elősegítő, társadalmilag kiemelkedően fontos tevékenységét a jövőben is támogathatjuk munkánkkal.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt