Hat hónap börtönre ítélték a 88 éves náci nagyit, aki haláláig tagadni fogja a holokausztot

külföld
2017 október 16., 18:33
comments 587
Ursula Haverbeck és ügyvédje a bíróságon
photo_camera Ursula Haverbeck és ügyvédje a bíróságon Fotó: PAUL ZINKEN/AFP

Egy berlini bíróság fél év börtönre ítélte Ursula Haverbecket, a német médiában csak "náci nagyiként" emlegetett 88 éves asszonyt, amiért egy 2016 január 30-i berlini nyilvános eseményen ismételten tagadta, hogy a holokauszt megtörtént, és hogy Auschwitzban gázkamrában öltek halomra milliókat. 

Náci nagyi mai napig tagadja a náci népirtás tényét: nemsokára Detmold városában áll majd bíróság elé, miután a helyi polgármesternek és a lapoknak címzett levelében is tagadta az 1941 és 1945 közötti genocídiumot. Frau Haverbeck szerint a holokauszt a legnagyobb és legmakacsabb hazugság az emberi történelem során, ezt több tévéműsorban és radikális lapban is hangoztatta. 

Az asszonyt nemrég egyszer már elítélték két évre holokauszttagadásért, de egyelőre szabadlábon van. A német törvények büntetik a holokauszttagadást. Három hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztés járhat érte. Az a vicc, hogy már két éve is kapott 10 hónapot, és még mindig nem sikerült lecsukni.

Augusztusban, legutóbbi tárgyalása során Frau Haverbeck kitartott amellett, hogy Auschwitz egy kamu, az nem volt haláltábor, ott csak dolgoztak az emberek. Hogy nyomatékosítsa véleményét, feljelentette a német zsidók szövetségét, amiért "ártatlan embereket hurcoltak meg".

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy náci nagyi nem teljesen elfogulatlan a kérdésben: férje az a Georg Haverbeck, aki az NSDAP tagja volt a világháború előtt és alatt, és a szélsőjobboldali, 2008 óta betiltott Collegium Humanum kör tagja. (Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.