Nagyon durva netes cenzúráról szóló javaslatot tárgyalnak Brüsszelben

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az Európai Parlamentben és a Tanácsban épp zajlik az úgynevezett digitális közös piac szabályait lefektető irányelvek elfogadása, a javaslatcsomagról a héten szavaz a parlament jogi bizottsága. A jogszabályoktól azt várják, hogy versenyképesebbé tegyék majd az EU-t a digitális piacon, van azonban a dokumentumban egy paragrafus, ami miatt eléggé fáj a jogvédők feje.

Ez a paragrafus a szerzői jogok védelme jegyében bevezetné a netes cenzúrát is lehetővé tévő szűrők használatát minden olyan platformon, ahová a felhasználók maguk tölthetnek fel tartalmakat ellenőrizetlenül. Az Eurológus szerint videomegosztóktól kezdve blogszolgáltatókon és közösségi oldalakon át, online piacterekig és zeneszolgáltatókig minden online szolgáltatásra kiterjedne a javaslat.

A paragrafus ellen több tucat szervezet nyílt levélben tiltakozott az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökeinél. Azt írják, ez a terv nemcsak a korábban elfogadott e-kereskedelmi irányelvvel, de magával az Európai Unió Alapjogi Chartájával is ellentétes, és olyannyira túlzó, hogy ilyen szűrőt még a gyűlöletbeszéd és a terrorizmus ellen harc jegyében sem javasoltak bevezetni az Európai Unióban, pedig ezek azért lényegesen fontosabb ügyek.

A tiltakozók szerint ezek a szűrők a gyakorlatban azt is jelenthetnék, hogy ha például egy tüntetésen jogvédett zene szól, a Youtube-nak blokkolnia kellene a tüntetésen készült videók feltöltését, ezzel pedig sérül az emberek szabad tájékozódáshoz való joga is, márpedig ilyen alapvető jogokat a szerzői jogok tiszteletben tartása nem korlátozhat.

A javaslat ellen egyébként több tagállam is tiltakozott: Belgium, Csehország, Finnország, Hollandia, Írország, Magyarország és Németország is kételyeit fejezte ki. (Eurológus)