Spanyolországban és Portugáliában legalább 30 ember halálát okozták az Ophelia trópusi vihar által felszított tüzek

külföld
2017 október 16., 11:34
comments 15

Már halálos áldozata is van Írországban az Ophelia trópusi viharnak, és több mint százezer lakásban szűnt meg az áramszolgáltatás hétfőn az Ír Köztársaságban, miután a hurrikán óránkénti 120-150 kilométeres sebességű széllökésekkel megérkezett az ír sziget fölé.

Az RTE ír közszolgálati adó jelentése szerint Írország délkeleti részén halt meg egy nő, akinek a kocsijára fa dőlt a vihar miatt. A kocsiban nem ült más.

Közben viszont a vihar által felerősített szelek több száz erdő- és bozóttüzet szítottak föl Portugáliában és Spanyolországban, ahol tanyákat, falvakat és városokat is ki kellett menekíteni a lángok miatt. Az eddigi adatok szerint Portugáliában 27-en, Spanyolországban pedig legkevesebb hárman haltak meg a tüzekben.

photo_camera Fotó: Joao Henriques/Anadolu Agency

A Guardian szerint a halottak száma várhatóan mindkét országban nőni fog. A Portugál kormány már most rendkívüli állapotot hirdetett az ország Tajo folyótól északra eső vidékeire. Az ország, ahol több mint 6000 tűzoltó küzd több mint 500 tűzzel, segítséget kért az EU tagállamaitól és Marokkótól is.

Hétfőn Írországban és Észak-Írországban az összes általános és középiskola zárva maradt. Észak-Írországban délben bezártak a bíróságok is.

Leo Varadkar ír miniszterelnök Twitter-üzenetében azt kérte, hogy a lakosság csak a lehető legszükségesebb esetben keljen útra, és aki teheti, maradjon otthon.

A legfrissebb hétfői meteorológiai előrejelzés szerint a hurrikán legerősebb központi része Írország és Észak-Írország nyugati partvidékén halad végig, érinti Skócia északi és középső térségeit, és kedd hajnalban hagyja el a Brit-szigeteket északkelet felé.

A Nagy-Britanniából Írországba és Észak-Írországba közlekedő kompjáratok jelentős részét hétfőn leállították, a dublini repülőtéren 130 járatot töröltek. Az észak-írországi főváros, Belfast két repülőtere azt javasolta, hogy az utazók ellenőrizzék, indul-e a járatuk.

Erdőtűz Lisszabontól nem messze.
photo_camera Erdőtűz Lisszabontól nem messze. Fotó: Joao Henriques/Anadolu Agency

A londoni védelmi minisztérium közölte, hogy a brit hadsereg három zászlóalját készenlétbe helyezték, arra az esetre, ha a közeledő ítéletidő bárhol komolyabb incidenseket okozna, de a helyi hatóságoktól egyelőre nem érkezett konkrét segítségkérés.

Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult. 

Rendkívül erőteljes déli légáramlása az orkánnal és az esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hozott: hétfő délután Nagy-Britannia középső és délkeleti térségeiben 22-23 fok meleg volt. Az átlagos októberi hőmérsékleti maximum 15 fok.

Anglia nagy részén - beleértve Londont - ez volt az Ophelia hurrikán egyetlen érzékelhető kísérőjelensége, a hétfői időjárást ezekben a térségekben gyenge szél és fátyolos napsütés jellemezte. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.