A Facebookról tudjuk meg, hány ismerősünket zaklatták

szexuális zaklatás
2017 október 17., 06:10
comments 419

Alyssa Milano amerikai színésznő vasárnap este írta ki Twitterre, hogy ő maga is volt szexuális zaklatás áldozata, és azt javasolta, azok, akikkel szintén történt valami hasonló, osszák meg tweetjét, azzal, hogy me too (azaz én is, velem is). A posztot elképesztően gyorsan felkapták, és most gyakorlatilag tele van vele a Facebook és a Twitter. 

Az elmúlt hetekben a nőket érő szexuális zaklatásoktól volt hangos a világsajtó, miután néhány nő névvel, sokan pedig név nélkül elmondták, hogyan használta ki őket Harvey Weinstein hollywoodi producer. A botrány egy nagyon súlyos problémát hozott felszínre, és egyre többen állnak elő a saját sztorijaikkal, köztük a magyar színházi világ szereplői is. 

link Forrás

A Me Too állapotot vagy hashtaget olyan posztnál használják, melyben a posztoló leírja, vele mi történt, vagy csak annyit, hogy vele is megtörtént. A kampányhoz sok ismert ember is csatlakozott, köztük Lady Gaga, Jaime King vagy Evan Rachel Wood. Utóbbi tweetje azért is fontos, mert leírja, sokáig magát okolta a történtekért.

A cél elvileg az lenne, hogy felnyissa az emberek szemét, és tudja meg az egész világ, hogy a szexuális zaklatás sokkal gyakoribb, mint gondolnák, és 

sokkal több ismerősükkel történt meg valamilyen formában, mint azt eddig sejtették.

A Me Too hashtaget nem csak a nők, az abúzust elszenvedő férfiak is elkezdték használni. 

A francia felhasználók már tovább is vitték egy lépéssel a dolgot, ők a #BalanceTonPorc, azaz jelentsd a disznót hasthtaggel bátorítják arra az áldozatokat, hogy nevezzék meg, jelentsék fel zaklatójukat. 

Címlapfotó: Randy Shropshire/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.