A vámpírhisztéria miatt újabb két embert lincseltek meg Malawiban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Már Malawi második legnagyobb városát is elérte a vérszívó élőholtaktól való babonás félelem által szított erőszak: a rendőrség közölte, hogy Blantyrében lincselő bandák megöltek két embert, akiket azzal vádoltak, hogy vámpírok.

A világ egyik legszegényebb országának vidéki térségeiben széles körben elterjedtek a boszorkánysággal kapcsolatos babonák és az azokhoz köthető sok hiedelem. A „vámpírokkal” szembeni erőszakhullám szeptember közepén ütötte fel a fejét, különösen Phalombe és Mulanje körzetekben.

A rendőrség friss közlése szerint Blantyrében ma egy 22 éves epilepsziás férfit gyújtottak fel a város Chileka negyedében, míg egy másikat halálra köveztek. Ramsy Mushani szóvivő szerint mindkettőjüket azzal vádolták, hogy vérszívók. Eddig összesen nyolc embert gyilkoltak meg a lincselésekben.

A Reuters egyik tudósítója szemtanúja volt az első esetnek egy rendőrségi ellenőrző pont közelében, a Chileka nemzetközi repülőtérhez vezető út mentén. Az áldozat egyik családtagja szerint epilepsziában szenvedő rokona éppen hazafelé tartott a kórházból, amikor megtámadták.

Egy Kamkwamba nevű falu június 22-én. Az UNICEF és a malawi kormány itt azt teszteli, hogyan lehet drónokkal javítani az egészségügyi ellátást.Fotó: Amos Gumulira / AFP

Peter Mutharika malawi elnök a „vámpírhisztéria” által érintett országrészekben körútra indult, hogy megakadályozza további ártatlan emberek halálát. Az ENSZ és a lilongwei amerikai nagykövetség is több körzetet veszélyesnek minősített. Nemrég az ENSZ kivonta a munkatársait két, Dél-Malawiban található térségből. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.