Oroszország saját Paris Hiltonja, Kszenia Szobcsak elindulna Putyin ellen az elnökségért

Kszenia Szobcsak 2012 májusában a moszkvai bíróságon. Szobcsak részt vett a Putyin elleni óriástüntetésen, ahonnan aztán a közrend megzavarásának vádjával állították elő.Fotó: Andrey Stenin/RIA Novosti

Az orosz Paris Hiltonként is emlegetett társasági hölgy, Kszenia Szobcsak bejelentette, hogy jövőre elindulna Putyin ellenében az elnökválasztáson. Szobcsak tisztában van az esélyeivel, ő maga is valószínűtlen jelöltnek nevezte magát. Indulását azzal indokolta, hogy az indulástól 2030-ig eltiltott Alekszej Navalnij ellenzéki vezető rajongója.

Maga Navalnij nem tűnik lelkesnek az ötletért. Szerinte Szobcsak a Kreml bábja, aki indulásával csak legitimálni akarja a kamu elnökválasztást, amit bizonyosan Putyin fog nyerni, minden bizonnyal olyan arányban, amilyet éppen akar. Gyanújára alapot ad, hogy a 35 éves Szobcsak kicsi gyermekkora óta személyes barátja Vlagyimir Putyinnak, akit Szobcsak apja, a néhai szentpétervári polgármester, Anatolij emelt át a KGB-ből a politikába.

Szobcsak ugyanakkor Navalnij nyilatkozataiból sokat merítő megnyilatkozásaiban arról beszélt, hogy a hazugságot, lopást, korrupciót megelégelők szócsöve kíván lenni, kampánynyitó videóját pedig direkt egy konyhában forgatta, ezzel is utalva arra, hogy 14 éve ő lenne az első női jelölt. Mellette szól továbbá, hogy már 2012-ben nagy megütközést keltett azzal, hogy csatlakozott a Putyin-ellenes demonstrációkhoz.

Szobcsak a BBC szerint enélkül is nagyon megosztó személyiség. Leginkább celebként ismert, randishow-kat vezetett az orosz tévében. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.