Theresa May üzent az Angliában élő uniós polgároknak: "Szeretnénk, ha maradnátok"

külföld
2017 október 19., 10:28
comments 94

Theresa May brit miniszterelnök csütörtökön nyílt levelet intézett minden uniós állampolgárhoz, aki Nagy-Britanniában él és dolgozik, és azt üzeni nekik, szeretné ha maradnának, kormánya pedig mindent el fog követni, hogy megőrizzék munkavállaláshoz és lakhatáshoz szükséges státuszukat. 

May azt írja, karnyújtásnyira van a megoldás London és Brüsszel között a brit területen élő uniós állampolgárok jogainak védelméről, a folyamat lebonyolításába pedig valamilyen formában bevonják majd az érintetteket is, hogy senki ne szenvedje hátrányát a Brexitnek. 

A brit miniszterelnök azért ragadott tollat, mert Brüsszelbe készül, ahol az Európa Tanács ülésén tárgyalja majd az unióban élő britek  és az Angliában élő 3 millió uniós polgár státuszainak kérdéseit. A levelében arról biztosít mindenkit, hogy az érintett munkavállalók, családok jogi helyzetének megőrzése számára prioritás. 

"Uniós polgárok, akik nálunk élnek és dolgoznak, nagyban hozzájárulnak országunk gyarapodásához. Azt akarjuk, hogy ők és családjaik velünk maradjanak. Ez nem kérdés, akik törvényes keretek közt élnek Angliában, maradhatnak."

May konkrétumokat is említ az üzenetben, amit közölt Facebook-oldalán, és amit a külképviseletek több mint 100 ezer címre kézbesítettek. 

link Forrás

Nem követelik majd meg az átfogó betegbiztosítás igazolását, mintidáig az uniós szabályok alatt, megpróbálják majd minimalizálni a letelepedési engedélyeztetés költségeit és egyszerűsített folyamatban engedélyezik majd az állandó lakcímmel rendelkezőknek, hogy megszerezzék letelepedett státuszukat.   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.