Folytatja a pesmergák kiképzését a német hadsereg

háború
2017 október 20., 17:07
comments 58

A Bundeswehr a kurdok és az iraki kormányerők összecsapásai ellenére folytatni akarja a pesmerga fegyveresek kiképzését. A berlini védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy amennyiben a helyzet gyökeresen nem változik, vasárnaptól ismét indulhat a katonai kiképzés az autonóm Kurdisztánban.

A német vezetés attól tartott, hogy a Kirkuk miatt a központi kormánnyal összekapó kurdok majd német fegyverekkel lövik az iraki kormányerőket. Most annak ellenére is nyugodtabbnak látják a helyzetet, hogy pénteken is érkeztek hírek összecsapásokról. Közel 30 pesmerga halt meg a harcokban. 

A németek a Milan típusú rakétavetők használatára képzik ki a pesmergákat, hogy ezekkel harcoljanak az Iszlám Állam ellen. A Rudaw jelentése szerint a mostani harcokban pont ilyen német fegyverekkel lőttek ki két páncélozott járművet. A kurdok ezt tagadták. 

Milan típusú rakétavetők
photo_camera Milan típusú rakétavetők Fotó: John Moore

A védelmi minisztérium szóvivője pénteken közölte, hogy a kérdésben szorosan egyeztettek az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi koalíció szövetségesei. „A többi ország mind kész és hajlandó megtenni ezt a lépést a jelenlegi helyzet tudomásulvétele mellett” - tette hozzá az illetékes, aki szerint a körülmények valamennyire lenyugodtak.

A német hadsereg 2014 óta nyújt segítséget - jelenleg 140 fős kontingenssel - a pesmerga katonák kiképzéséhez az Iszlám Állammal szembeni harcukhoz.

Irakban újabb polgárháborútól tartanak, mert a kurdok uralta területekre bevonultak az iraki kormányerők azt követően, hogy megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást. (Spiegel/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.