Jogosulatlanul gyűjtöttek adatokat munkatársaikról, híveikről a szcientológusok a hatóság szerint

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
A legendás e-meter, amit az egyház a hívők titkainak kiszedésére használ. Az adatvédelmi biztos szerint ezt az eszközt afféle hazugságvizsgálóként használják.

20-20 millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte október 13-i határozatában a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság a Magyarországi Szcientológiai Egyházat, illetve az egyház Központi Szervezetét. A Hatóság 129 oldalas határozata (.pdf) alapján az egyház jogellenesen gyűjtött és kezelt adatokat munkatársairól és híveiről.

Péterfalvi Attila, a NAIH vezetőjének leírása alapján az egyház bizonyos esetekben előzetes tájékoztatás nélkül gyűjtött és kezelt adatokat, más esetekben az előzetes tájékoztatástól eltérően kezelte azokat, nem kért célonkénti hozzájárulást a begyűjtött adatok kezeléséról, jogalap hiányában gyűjtött adatokat tárolt munkatársakról és hívőnek nem minősülő harmadik személyekről.

Péterfalvi határozatában a harmadik személyekre vonatkozó adatgyűjtési gyakorlat megszüntetésére, illetve minden, eddig jogellenesen kezelt személyes adat megsemmisítésére kötelezte az egyházat és központi szervezetét.

A határozatnak 15 napon belül kell eleget tenniük. A bírságon felül az egyház és központi szervezete köteles 753677 forint szakértői díj megfizetésére is.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.