Jogosulatlanul gyűjtöttek adatokat munkatársaikról, híveikről a szcientológusok a hatóság szerint

bűnügy
2017 október 20., 10:36
comments 163
A legendás e-meter, amit az egyház a hívők titkainak kiszedésére használ. Az adatvédelmi biztos szerint ezt az eszközt afféle hazugságvizsgálóként használják.
photo_camera A legendás e-meter, amit az egyház a hívők titkainak kiszedésére használ. Az adatvédelmi biztos szerint ezt az eszközt afféle hazugságvizsgálóként használják.

20-20 millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte október 13-i határozatában a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság a Magyarországi Szcientológiai Egyházat, illetve az egyház Központi Szervezetét. A Hatóság 129 oldalas határozata (.pdf) alapján az egyház jogellenesen gyűjtött és kezelt adatokat munkatársairól és híveiről.

Péterfalvi Attila, a NAIH vezetőjének leírása alapján az egyház bizonyos esetekben előzetes tájékoztatás nélkül gyűjtött és kezelt adatokat, más esetekben az előzetes tájékoztatástól eltérően kezelte azokat, nem kért célonkénti hozzájárulást a begyűjtött adatok kezeléséról, jogalap hiányában gyűjtött adatokat tárolt munkatársakról és hívőnek nem minősülő harmadik személyekről.

Péterfalvi határozatában a harmadik személyekre vonatkozó adatgyűjtési gyakorlat megszüntetésére, illetve minden, eddig jogellenesen kezelt személyes adat megsemmisítésére kötelezte az egyházat és központi szervezetét.

A határozatnak 15 napon belül kell eleget tenniük. A bírságon felül az egyház és központi szervezete köteles 753677 forint szakértői díj megfizetésére is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.