A burkatiltalomra hivatkozva egy Lego-nindzsa miatt riasztották a bécsi rendőröket

külföld
2017 október 21., 06:37
comments 133

Október elsejétől lett tilos Ausztriában egész arcot takaró kendőt viselni. Bár a törvényt nyilvánvalóan a közterületi burkaviselés szankcionálására hozták, de a jogalkotók ügyeltek arra, hogy ne legyen ez így kimondva, ezért az elmúlt hetekben egymást érik a bizarr esetek: múltkor egy cápajelmezes reklámembert bírságoltak meg, pénteken pedig a rendőrök egy bécsi Lego-üzletet szálltak meg. 

link Forrás

A rendőrség azután szállt ki az üzletbe, hogy panaszt kaptak, egy Lego-nindzsa megsérti a törvényt. Végül nem került sor pénzbírság kiszabására, mivel a nő a rendőrség kérésére levette a kendőt, majd megbeszélték, hogy foglalkozása miatt hordta azt. 

Az utóbbi két hétben fordult már elő az is, hogy a rendőrség az osztrák parlament kabalaállatával, Leskóval szemben volt kénytelen intézkedni. Az óriási nyúljelmezbe bújt szereplő épp gyerekkel forgatott egy videót, amikor a rendőrök megállították. Rendőrségi szakszervezeti vezetők már akkor jelezték, hogy az új törvény betarthatatlan lett, mivel alkotmányos okokból nem a burkára írták ki, így viszont teljes a káosz. 

Majd jött a cápajelmezes férfi esete, október 11-én pedig egy hazafele tartó egyetemistát büntettek meg 50 euróra, mert a sálja eltakarta az arcát. Német lapok arról írtak, hogy azért szabták ki végül a büntetést, mert a 28 éves fiatal nevetségesnek nevezte a törvényt. 

A hatóságok azt sejtik, hogy épp azért hívják ki őket olyan esetekhez, mint amilyen a cápa vagy a Lego-nindzsa volt, hogy a törvény abszurditására hívják fel a figyelmet. Eddig több mint 30 bejelentést kaptak az elmúlt hetekben. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.