Kortárs művészek tiltakoznak a sugardaddy-közvetítő oldal ellen

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Közös tiltakozó nyilatkozatot adott ki a kortárs magyar irodalom és képzőművészet számos szereplője, akik az ellen tiltakoznak, hogy a sugar daddyket közvetítő puncs.hu szellemisége bármilyen tekintetben teret nyerjen Magyarországon.

A honlap koncepciója, hogy fiatal lányokat segít összekötni idősebb és gazdag férfiakkal (ritkább esetben ez fordított nemekkel is megjelenik). A kortárs művészek pedig ott jönnek a képbe, hogy a honlap mögött a művészeti alkotásairól is ismert vállalkozó, Weiler Péter áll. (Illetve a MOL-vezér Hernádi Zsolt is felbukkant EU-s alapokat kezelő befektetőként, amit állítólag az EU-s ellenőrök nem is néztek nagy örömmel.)

A projekt védelmezői szerint itt felnőtt emberek közötti ismerkedésről van csak szó, és ezért nincs ebben semmi kivetnivaló, ugyanakkor nagyon sokan vélik úgy, hogy a hasonló projektek a fiatal, sokszor még tanuló lányok egzisztenciális bizonytalanságát kihasználva működnek, gyakorlatilag a prostitúció felé terelve őket. Hasonló megfontolások miatt például belga miniszterek jogi eszközökkel tiltanák be a helyi sugardaddy-közvetítő hirdetéseit. 

A több tucat kortárs alkotó által aláírt tiltakozó nyilatkozat így fogalmaz: 

„A sugar daddy és sugar baby kampány az emberi méltóságot minden lehetséges vonatkozásban sérti, a szexualitást áruként kezeli és a fiatalok számára méltatlan és veszélyes perspektívát kínál. A tulajdonosi kör átfedései miatt mi, a kortárs magyar kulturális élet szereplői szintén felelősnek érezzük magunkat. Ezért követeljük, hogy a kampányt népszerűsítő hirdetéseket minden létező nyilvános felületről távolítsák el, és induljon eljárás annak tisztázására, hogy miként lehetséges, hogy a prostitúció tevőleges támogatójaként működő társkereső oldal finanszírozása közpénzek felhasználásával történik.”

Az aláíráshoz többek között csatlakozott Bán Zsófia, Bódis Kriszta, Erdős Virág, Garaczi László, Kabai Lóránt, Rutkai Bori, Sárosdi Lilla, Schilling Árpád, Wessely Anna és Zomborácz Virág is, a teljes névsort itt lehet elolvasni

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.