Kortárs művészek tiltakoznak a sugardaddy-közvetítő oldal ellen

MŰVÉSZET
2017 október 21., 04:45
comments 457

Közös tiltakozó nyilatkozatot adott ki a kortárs magyar irodalom és képzőművészet számos szereplője, akik az ellen tiltakoznak, hogy a sugar daddyket közvetítő puncs.hu szellemisége bármilyen tekintetben teret nyerjen Magyarországon.

A honlap koncepciója, hogy fiatal lányokat segít összekötni idősebb és gazdag férfiakkal (ritkább esetben ez fordított nemekkel is megjelenik). A kortárs művészek pedig ott jönnek a képbe, hogy a honlap mögött a művészeti alkotásairól is ismert vállalkozó, Weiler Péter áll. (Illetve a MOL-vezér Hernádi Zsolt is felbukkant EU-s alapokat kezelő befektetőként, amit állítólag az EU-s ellenőrök nem is néztek nagy örömmel.)

A projekt védelmezői szerint itt felnőtt emberek közötti ismerkedésről van csak szó, és ezért nincs ebben semmi kivetnivaló, ugyanakkor nagyon sokan vélik úgy, hogy a hasonló projektek a fiatal, sokszor még tanuló lányok egzisztenciális bizonytalanságát kihasználva működnek, gyakorlatilag a prostitúció felé terelve őket. Hasonló megfontolások miatt például belga miniszterek jogi eszközökkel tiltanák be a helyi sugardaddy-közvetítő hirdetéseit. 

A több tucat kortárs alkotó által aláírt tiltakozó nyilatkozat így fogalmaz: 

„A sugar daddy és sugar baby kampány az emberi méltóságot minden lehetséges vonatkozásban sérti, a szexualitást áruként kezeli és a fiatalok számára méltatlan és veszélyes perspektívát kínál. A tulajdonosi kör átfedései miatt mi, a kortárs magyar kulturális élet szereplői szintén felelősnek érezzük magunkat. Ezért követeljük, hogy a kampányt népszerűsítő hirdetéseket minden létező nyilvános felületről távolítsák el, és induljon eljárás annak tisztázására, hogy miként lehetséges, hogy a prostitúció tevőleges támogatójaként működő társkereső oldal finanszírozása közpénzek felhasználásával történik.”

Az aláíráshoz többek között csatlakozott Bán Zsófia, Bódis Kriszta, Erdős Virág, Garaczi László, Kabai Lóránt, Rutkai Bori, Sárosdi Lilla, Schilling Árpád, Wessely Anna és Zomborácz Virág is, a teljes névsort itt lehet elolvasni

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.