Mától nagyon drága szennyező autóval menni Londonba

Sadiq Khan, London főpolgármestereFotó: Ben Stansall / AFP

Jelentősen megdrágult a szennyező, jellemzően 2006 előtt gyártott autók behajtási díja London belvárosába. Oda, ahova eleve minden autósnak behajtási díjat, naponta 11,5 fontot kell fizetni. A régi, ezért szennyezőnek minősített autók tulajdonosainak október 23-ától ezen felül plusz tíz fontot kell fizetniük, vagyis egy ilyen, szennyezőnek minősített, régi autó tulajdonosa csak azért ~7500 forintot (21,50 fontot) fizethet, hogy behajtott a városba.

Sadiq Khan, London főpolgármestere a légminőség javulását várja a lépéstől. "Elutasítom, hogy én legyek az a polgármester, aki nem törődik ezzel. Elkötelezett vagyok, hogy hatásos lépéseket tegyek a londoniaknak okozott károk csökkentésére" - nyilatkozta.

Az új szabályok alapján hétköznap 7-18 óra között kell különdíjat fizetni azok után a gépjárművek után, melyek nem felelnek meg az Euro IV. szabványnak. A legtöbb 2006 előtt gyártott jármű ilyen.

Khan amúgy még ennél is szigorúbb szabályozást szeretne életbe léptetni, legfrissebb tervei szerint már 2019-ben. Akkortól a tervei szerint már a 2015 előtt gyártott dízeleknek is 12,5 fontos plusz díjat kéne fizetniük, 2021-re pedig az északi és déli külső körútig terjesztené ki a tilalmi zóna határait. (Via BBC)