Az Európai Parlamentben sajtótermet neveznek el a meggyilkolt máltai újságírónőről

2017 október 24., kedd 16:57
26

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi székházában sajtótermet neveznek el Daphne Caruana Galizia meggyilkolt máltai újságírónőről – jelentette be Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke.

Az EP keddi plenáris ülésén a képviselők egyperces néma csenddel emlékeztek a korrupciós ügyeket feltáró oknyomozó újságírónőre, akit a múlt héten az autójában robbantottak fel Máltán, néhány méterre az otthonától. A megemlékezésen az áldozat családtagjai is részt vettek.

„Daphne Caruana Galizia mindent megtestesített, ami jó az újságírói szakmában: az igazságot, a tényeket kereste, és nem engedte, hogy bárki is az útjába álljon. Nem félt megtenni azt, ami szükséges a feladata ellátásához” – mondta Tajani a rövid ceremónián.

„Mint minden igazi újságíró, ő is őrszem volt, katona az értékeink védelmének frontvonalán” – közölte az Európai Parlament elnöke, aki szerint hogy a gyilkosság felelőseit bíróság elé állíthassák, a nyomozásba hasznos lenne bevonni az Europol európai rendőrségi együttműködési szervezetet is.

Fotó: Matthew Mirabelli / AFP

Galizia többek között az általa korrupcióval vádolt Joseph Muscat máltai kormányfő és felesége állítólagos offshore-számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezére került. Az újságírónő cikkei nyomán a kormány előrehozott választásokra kényszerült, de a botrány ellenére ismét Muscat pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

A máltai hatóságok azt mondták, elkötelezettek amellett, hogy felelősségre vonják az elkövetőket, és ezért 1 millió euró nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít felderíteni az ügyet. Az újságírónő gyerekei azt mondták, nem kérnek abból, hogy a kormány 1 millió eurós jutalmat ajánljon a nyomravezetőnek, inkább azt szeretnék, ha lemondana a miniszterelnök. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt