Nem tett csodát a budapesti turizmussal a vizes világbajnokság

gazdaság
2017 október 26., 12:50
comments 189

A KSH adataira hivatkozva ír arról a hvg.hu, hogy július és augusztus átlagában a budapesti szállodákban és hasonló kereskedelmi szálláshelyeken 4 százalékkal kevesebb vendég szállt meg, mint 2016 azonos időszakában, azaz nem igazolódott a kormány állítása, hogy a vizes világbajnokság és a Masters vébé annyira megnyomja majd a főváros turizmusát. 

Ebben amúgy semmi meglepő nincs, nemzetközi példákból is azt látni, hogy a hasonló nagy világversenyek el tudják riasztani a turistákat. Az első félév még jól indult, ekkor 10 százalékos vendégszám-növekedést mértek, és az adott hónapokban a vidéki szállodák is tovább tudtak erősödni 4 százalékkal. 

Ahol valóban felpörgött a vendéglátás a világbajnokság alatt, az Balatonfüred, ott 12 százalékos növekedést mértek a tavalyi hasonló időszakhoz képest. 

Budapesten amúgy, annak ellenére hogy a világbajnokság után Seszták Miklós miniszter 90 százalékos szobakihasználtságról beszélt, júliusban 78 százalékos kihasználtsággal mentek a hotelek és panziók, pont mint tavaly ilyenkor. 

A cikk szerint azt is látni, hogy az idei évre jelentősen meg is drágultak az idei nyárra a szobák: júliusban 37, augusztusban 21 százalékkal volt drágább a budapesti tartózkodás ára, mint tavaly. Azaz a hotelszektor biztosan nem járt rosszul, de látni azt is, hogy több turista nem érkezett a rendezvények miatt Budapestre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.