Nem tett csodát a budapesti turizmussal a vizes világbajnokság

A KSH adataira hivatkozva ír arról a hvg.hu, hogy július és augusztus átlagában a budapesti szállodákban és hasonló kereskedelmi szálláshelyeken 4 százalékkal kevesebb vendég szállt meg, mint 2016 azonos időszakában, azaz nem igazolódott a kormány állítása, hogy a vizes világbajnokság és a Masters vébé annyira megnyomja majd a főváros turizmusát. 

Ebben amúgy semmi meglepő nincs, nemzetközi példákból is azt látni, hogy a hasonló nagy világversenyek el tudják riasztani a turistákat. Az első félév még jól indult, ekkor 10 százalékos vendégszám-növekedést mértek, és az adott hónapokban a vidéki szállodák is tovább tudtak erősödni 4 százalékkal. 

Ahol valóban felpörgött a vendéglátás a világbajnokság alatt, az Balatonfüred, ott 12 százalékos növekedést mértek a tavalyi hasonló időszakhoz képest. 

Budapesten amúgy, annak ellenére hogy a világbajnokság után Seszták Miklós miniszter 90 százalékos szobakihasználtságról beszélt, júliusban 78 százalékos kihasználtsággal mentek a hotelek és panziók, pont mint tavaly ilyenkor. 

A cikk szerint azt is látni, hogy az idei évre jelentősen meg is drágultak az idei nyárra a szobák: júliusban 37, augusztusban 21 százalékkal volt drágább a budapesti tartózkodás ára, mint tavaly. Azaz a hotelszektor biztosan nem járt rosszul, de látni azt is, hogy több turista nem érkezett a rendezvények miatt Budapestre. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.