Kormányválság Ausztráliában, kizárták a parlamentből a miniszterelnök-helyettest

2017 október 27., péntek 3:10
72

Az ausztrál legfelsőbb bíróság pénteken érvénytelenítette Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettes parlamenti mandátumát. Joyce-ról nemrég egyértelműen bebizonyosodott, hogy új-zélandi állampolgár is, márpedig az ausztrál törvények alapján kettős állampolgár nem lehet parlamenti képviselő. Joyce bukásának a politikai arcvesztésen túl is vannak következményei: az előszeretettel népviseletben mutatkozó populista politikus mandátumvesztésével a kormány is elvesztette egyfős többségét a törvényhozásban.

Barnaby Joyce az invazív fajok elleni harc szélsőséges képviselőjeként lett világhírű, amikor azzal fenyegette az akkor még házas és éppen Ausztráliában forgató Johnny Deppet és Amber Heardöt, hogy megöli az illegálisan Ausztráliába hozott ölebeiket.

Joyce a nyáron szembesült vele, hogy talán új-zélandi állampolgársága is van, ami diszkvalifikálhatja a parlamenti képviselőségből. Bár ő maga Ausztráliában született és élt, és meggyőződése volt, hogy minden tekintetben ausztrál, az apja Új-Zélandról vándorolt be, és így apai jogon Joyce is új-zélandi állampolgár lett.

A kormány most időközi választással próbálja visszaszerezni elveszett parlamenti többségét. Joyce megürült mandátumára decemberben választhatnak képviselőt.

A legfelsőbb bíróság négy másik politikusról is megállapította, hogy kettős állampolgár, ám ők valamennyien a szenátus tagjai, így kizárásuk nem érinti a kormánytöbbséget. Az viszont még okozhat bonyodalmat, hogy egyikük, Fiona Nash is kormánytag volt, egyes jogértelmezések szerint így ugyanis Nash és Joyce miniszteri döntései is megtámadhatók a bíróság előtt. (Via Financial Times)