Kormányválság Ausztráliában, kizárták a parlamentből a miniszterelnök-helyettest

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az ausztrál legfelsőbb bíróság pénteken érvénytelenítette Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettes parlamenti mandátumát. Joyce-ról nemrég egyértelműen bebizonyosodott, hogy új-zélandi állampolgár is, márpedig az ausztrál törvények alapján kettős állampolgár nem lehet parlamenti képviselő. Joyce bukásának a politikai arcvesztésen túl is vannak következményei: az előszeretettel népviseletben mutatkozó populista politikus mandátumvesztésével a kormány is elvesztette egyfős többségét a törvényhozásban.

Barnaby Joyce az invazív fajok elleni harc szélsőséges képviselőjeként lett világhírű, amikor azzal fenyegette az akkor még házas és éppen Ausztráliában forgató Johnny Deppet és Amber Heardöt, hogy megöli az illegálisan Ausztráliába hozott ölebeiket.

Joyce a nyáron szembesült vele, hogy talán új-zélandi állampolgársága is van, ami diszkvalifikálhatja a parlamenti képviselőségből. Bár ő maga Ausztráliában született és élt, és meggyőződése volt, hogy minden tekintetben ausztrál, az apja Új-Zélandról vándorolt be, és így apai jogon Joyce is új-zélandi állampolgár lett.

A kormány most időközi választással próbálja visszaszerezni elveszett parlamenti többségét. Joyce megürült mandátumára decemberben választhatnak képviselőt.

A legfelsőbb bíróság négy másik politikusról is megállapította, hogy kettős állampolgár, ám ők valamennyien a szenátus tagjai, így kizárásuk nem érinti a kormánytöbbséget. Az viszont még okozhat bonyodalmat, hogy egyikük, Fiona Nash is kormánytag volt, egyes jogértelmezések szerint így ugyanis Nash és Joyce miniszteri döntései is megtámadhatók a bíróság előtt. (Via Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.