Szűk többséget szerzett a baloldal az izlandi parlamentben

2017 október 29., vasárnap 12:43
30
A választás előtti utolsó tévévita. Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Ugyan a kormányzó konzervatívok kapták a legtöbb szavazatot, de a Baloldal-Zöld Párt, a szociáldemokraták, a Haladó Párt és a Kalózpárt összefogása 32 mandátumot szerzett a 63 fős törvényhozásban. A kormányfő hagyományosan a legnagyobb párt vezetőjét kéri fel, ez pedig okozhat némi zavart, mert 25 százalékos szavazatarányukkal a konzervatívoké lesz a legnagyobb frakció a parlamentben.

Bjarni Benidiksson miniszterelnök konzervatívjai 25 százalékot kaptak, ezzel övék a legnagyobb frakció. De a baloldali koalícióé a parlamenti többség. Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Izlandon egy éven belül másodszor tartottak előrehozott választást. Bjarni Benediktson miniszterelnök azért kényszerült lemondásra, mert kiderült, hogy az apja levélben próbált kegyelmet kijárni a hatóságoknál egy, a mostohalányát 12 éven át rendszeresen erőszakoló barátjának. A botrány miatt a Fénylő Jövő nevű párt felmondta a koalíciót a konzervatívokkal.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt