Szűk többséget szerzett a baloldal az izlandi parlamentben

A választás előtti utolsó tévévita.Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Ugyan a kormányzó konzervatívok kapták a legtöbb szavazatot, de a Baloldal-Zöld Párt, a szociáldemokraták, a Haladó Párt és a Kalózpárt összefogása 32 mandátumot szerzett a 63 fős törvényhozásban. A kormányfő hagyományosan a legnagyobb párt vezetőjét kéri fel, ez pedig okozhat némi zavart, mert 25 százalékos szavazatarányukkal a konzervatívoké lesz a legnagyobb frakció a parlamentben.

Bjarni Benidiksson miniszterelnök konzervatívjai 25 százalékot kaptak, ezzel övék a legnagyobb frakció. De a baloldali koalícióé a parlamenti többség.Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Izlandon egy éven belül másodszor tartottak előrehozott választást. Bjarni Benediktson miniszterelnök azért kényszerült lemondásra, mert kiderült, hogy az apja levélben próbált kegyelmet kijárni a hatóságoknál egy, a mostohalányát 12 éven át rendszeresen erőszakoló barátjának. A botrány miatt a Fénylő Jövő nevű párt felmondta a koalíciót a konzervatívokkal.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.