Zárt ajtók mögött avatták fel Horthy Miklós mellszobrát Nemeshodoson

történelem
2017 október 29., 14:37
comments 220
photo_camera Fotó: parameter.sk

Zárt kapuk mögött avatták fel Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát a Dunaszerdahely melletti Nemeshodos református templomában. 10 rendőr biztosította a helyszínt, miközben helyi lakosok és néhány Budapestről érkezett tüntető tiltakozott az épületen kívül. A helyiek, ahogy azt megírta a Parameter, nem akarnak Horthy-szobrot, és síppal, dobbal, molinókkal adtak ennek hangot. A helyi képviselőtestület is tiltakozott:

link Forrás

A nagy ellenállás miatt a helyi presbitérium átértékelte a döntését, és elfogadták ugyan a kormányzó szobrát az adományozó Horthy Miklós Társaságtól, de amíg 

„az őt hithősként megillető méltó helyére kerülhet a magyar reformátusság és az egyetemes magyarság életében”,

a mellszobrot ideiglenesen a lelkészi hivatal erre a célra kialakított különtermében helyezték el. Viszont megadták a módját, a különteremben vörös szőnyeg vezet a bronzszínűre festett kőszoborig, ami a büszkén előre tekintő kormányzót ábrázolja. 

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke arról beszélt az avatás előtt, nem érti, hogy kit zavart volna a templomkertben álló szobor, hisz aki nem akarta volna, az nem látta volna. Rajta kívül Hunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke is beszédet mondott az avatáson. A szobor készítője inkább a névtelenséget választotta. (Új Szó / Paraméter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.